IGF SrbijaIGF Srbija

IGF Srbija, odnosno Srpski forum o upravljanju internetom zakazan je za 26. maj, a događaj će biti održan u Domu omladine Beograda. IGF Srbija predstavlja forum za diskutovanje i oblikovanje nacionalnih digitalnih politika, otvoren za učešće svih zainteresovanih strana, a događaj organizuju i podržavaju različite organizacije iz državnog i privatnog sektora, organizacije civilnog društva, tehničke i internet zajednice.

Prisustvo konferenciji i poziv da se tokom sesija uključe u razgovor omogućen je svim zainteresovanima uz prethodnu registraciju na sajtu igf.rs. Konferencija će se održati u Domu omladine Beograda i onlajn, shodno afinitetima posetilaca, ali i kapacitetima sale, a program sa scene u sali Amerikana moći će da se prati i putem strima na platformi Jutjub.

Realizaciju ovogodišnje konferencije omogućili su Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Diplo fondacija, Internet društvo Srbije i kompanija Gransi uz podršku Share fondacije, Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti, ICANN-a (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve) i RIPE-a (Koordinacioni centar Foruma evropskih IP mreža).

Ključne teme oko kojih će se fokusirati diskusije su digitalizacija i digitalna politika, digitalni suverenitet, mediji, ljudska prava i digitalna pismenost, ekonomija podataka i javni interes, sajber bezbednost, kao i razvoj IT biznisa u vrlo neizvesnim globalnim okolnostima.

Na predstojećem događaju, pored predstavnika Ministarstava trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva kulture i informisanja, predstavnika relevantnih organizacija civilnog društva (Diplo, Share i Fondacija za otvoreno društvo i dr.) i privrede, imaćemo prilike da slušamo diskusije u kojima će učestovati predstavnici Evropskog parlamenta, regionalnih organizacija (RCC), kao i globalnih tela zaduženih za upravljanje tehničkim aspektima interneta kao što su RIPE i ICANN. Beograd će ugostiti Čengetaja Masanga koji se nalazi na čelu Sekretarijata za upravljanje internetom Ujedinjenih nacija, a učestvovaće i predstavnici Internet društva (ISOC), evropskih i inicijativa Jugoistočne Evrope o upravljanju internetom (EuroDIG, SEEDIG).

Program konferencije dostupan je na igf.rs.

IGF Srbija se organizuje kao nacionalna inicijativa u okviru globalnog Foruma o upravljanju internetom (IGF) pod okriljem Ujedinjenih nacija, a u skladu sa Strategijom razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026.