Namics softver

Otvaranje kancelarije u Beogradu i nova radna mesta za softverske inženjere u Srbiji, promet od preko 56 miliona evra i nagrada za najuspešnije primenjenu digitalnu transformaciju, u čijem razvoju su učestvovali i srpski stručnjaci, zabeleženi su među poslovnim rezultatima švajcarske softverske agencije Namics za 2015. godinu.

Namics je objavio rezultate o poslovanju tokom 2015, sa posebnim osvrtom na poslovanje u Srbiji u prvoj polovini 2016. godine. U Švajcarskoj se održao na poziciji vodeće softverske kompanije. Značajan doprinos dalo je i nemačko tržište, na kom je Namics proširio svoje poslovanje i zabeležio rast od 6,5%. Zabeleženo je i da je Namics, za šest meseci rada u Beogradu, ojačao tim za oko 30 visokokvalifikovanih stručnjaka u oblasti softverskog inženjeringa, što je u skladu sa strategijom predstavljenom u decembru 2015. godine – radna mesta za 50 inženjera u periodu do dve godine.

„Softverski inženjeri iz Srbije su pokazali da su njihovo znanje i kvalitet bez premca i da nismo pogrešili kada smo donosili odluku o tome gde će biti otvorena nova kancelarija Namicsa u Evropi. Za samo nekoliko meseci, srpski softverski inženjeri su se u potpunosti integrisali u internacionalne projektne timove i počeli da rade rame uz rame sa svojim kolegama iz Nemačke i Švajcarske”, izjavila je Ketrin Simon, direktorka Namics kancelarije u Beogradu.

Ambasador Švajcarske u Beogradu, Žan Danijel Ruh, istakao je da je tržište u Srbiji opravdalo očekivanja zbog kojih mu je Namics ukazao poverenje i odabrao Beograd za otvaranje prve kancelarije van Nemačke i Švajcarske.

„Švajcarski investitori već dugo vide Srbiju kao dobru privrednu destinaciju, a siguran sam da će ih ovi rezultati dodatno privući da dođu upravo ovde. Srpski inženjeri su pokazali ozbiljnost u pristupu poslu, a saradnja sa kolegama iz inostranstva donela im je i međunarodnu prepoznatljivost”, rekao je Ruh.

Priznanje za srpske stručnjake stiglo je i iz Ciriha. Namicsov međunarodni tim softverskih inženjera, među kojima su bili i inženjeri iz Srbije, Dejan Mitrović i Nikola Petrović, dobio je nagradu za najbolje primenjenu digitalnu transformaciju u Švajcarskoj za „MyMedela”, aplikaciju koja omogućava precizno praćenje dojenja kod porodilja i dalji pregled bebinog rasta.

Namics je akcionarsko društvo u vlasništvu 29 partnera koji aktivno rade u kompaniji, osnovano 1995. godine. Trenutno zapošljava više od 450 profesionalaca u Beogradu, Frankfurtu, Hamburgu, Minhenu, Sent Galenu i Cirihu. U ovom trenutku u fokusu im je rad u „Java”, „.Net” i „Front End” tehnologijama. Među Namicsovim klijentima su i ABB, BASF, Bauhaus, Dajmler, Medela, Sika, Sviskom, USB, Viktorinokos, kao i Ciriški aerodrom.