Uz javnu diskusiju o konkursu za nauku, Centar za promociju nauke organizuje Otvorenu tribinu 5. maja, u 15 časova, u UK Parobrod
Centar za promociju nauke organizuje u četvrtak, 5. maja, u 15 časova, u UK Parobrod, tribinu „Šta se dogodilo sa naukom u Srbiji“ na kojoj će tema biti aktuelni konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za finansiranje projekata u novom istraživačkom ciklusu.
Ovaj konkurs je izazivao raznovrsne polemike i u mesecima pre nego što je raspisan. Međutim, nakon otvaranja konkursa početkom aprila 2016. godine, polemike su se pretvorile u lavinu, prerastajući u nepregledne diskusije po društvenim mrežama, kroz novinske članke i TV priloge.
Uprkos konkretnim pregovorima i pojedinim rešenjima za unapređenje konkursa, u narednim danima je otvoreno i pitanje potpunog ukidanja konkursa, atmosfera u naučnoj zajednici je uzavrela, a obilje informacija se pokazalo kao nepouzdano i dvosmisleno.
Kako bi se otvorio javni dijalog svih strana, u ovoj vanrednoj situaciji za naučnike i zarad dobrobiti budućnosti nauke u Srbiji, Centar za promociju nauke organizuje Otvorenu CPN tribinu.
Tribina se održava u holu UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) u Beogradu.
Na Otvorenu CPN tribinu pozivaju se predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zajednice instituta Srbije, SANU, Univerziteta u Beogradu, Sindikata nauke i Pokreta „Spasimo nauku“.
Ulaz je slobodan.