Kaspersky Safe Kids

Svako leto donosi nove trendove među mladima, a Kaspersky Safe Kids sproveo je istraživanje kako bi otkrio šta su deca u Srbiji najviše gledala na internetu tokom letnjih meseci. Analiza obuhvata podatke o pretragama, korišćenju aplikacija i popularnim YouTube kanalima. Ovo istraživanje pruža uvid u digitalne navike dece i omogućava roditeljima da bolje razumeju šta privlači njihovu pažnju.

Deca na internetu: Kada počinje digitalna era

Prema istraživanju, prosečno 61% dece u Srbiji dobija svoje prve digitalne uređaje između 8. i 12. godine, a ponekad i ranije. Ovaj period označava važan korak u njihovom odrastanju, gde istražuju internet, sklapaju prijateljstva, igraju igrice, gledaju filmove i uče. Kaspersky je analizirao podatke o pretragama i korišćenju Android aplikacija kako bi identifikovao ključne trendove među decom tokom letnjeg perioda.

Dominacija YouTube i TikTok platformi

Leto 2023. godine pokazalo se kao period dominacije YouTube i TikTok platformi među decom u Srbiji. YouTube je zauzeo prvo mesto sa 30%, dok je TikTok imao značajan udeo od 17% među aplikacijama na Android platformama. WhatsApp i Instagram su takođe bili među popularnim aplikacijama, ali su zauzeli niže pozicije sa 15% i 9%, redom. Zanimljivo je da YouTube Kids, platforma namenjena deci, ima samo 2,5% udela i nije ostvarila značajan doseg.

Šta deca najčešće pretražuju?

Analiza pretraga pokazuje da su najčešće pretraživani YouTube kanali i vlogeri koji snimaju zabavne, izazovne ili lifestyle klipove, čineći 21% svih pretraga. Kategorija ‘ostalo’ ima isti udeo od 21% i obuhvata mimove i priče koje ne spadaju u druge kategorije. Blogeri i gejmeri zauzimaju 3. mesto sa 15% pretraga. Muzika (13%), filmovi, crtani filmovi i serije (12%), kao i video igre (9%) su takođe među najtraženijim kategorijama.

H2: Letnji trendovi na YouTube-u

Skibidi Toilet, animirana serija na YouTube Shorts, postala je jedan od najvećih letnjih trendova. Kreirao ju je gruzijski influenser DaFuq!?Boom! i privukla je pažnju svojim jedinstvenim stilom, zapletom i likovima. Ova serija čini gotovo 9% najpopularnijih TOP-1000 YouTube pretraga, što jasno ukazuje na popularnost među decom.

Popularni vlogeri i influenseri

Triple Charm, shfa, ViktoriaSarina, Fede Vigevani, Michou, Space Family, Fala Serio, A4 – ovo su imena koja su obeležila leto kao najpopularniji vlogeri i influenseri. Njihovi lifestyle, modni klipovi, izazovi i reklamni sadržaji privukli su pažnju mlade publike.

Lacey’s Flash Games i horor trend

Lacey’s Flash Games postala je popularna među decom tokom leta, posebno u kategoriji video igara. Ovaj kanal evoluirao je u web horor zasnovan na liku Lejsi (Lacey), koji se pojavljuje u različitim varijantama flash igre. Različiti kreatori sadržaja snimali su horor priče inspirisane ovom igrom, što je dovelo Lejsi na vrh liste horor likova među decom.

Preferencije gejmera i ljubitelja crtanih filmova

Gejmerski svet takođe je ostavio traga tokom leta, sa IShowSpeed, Aphmau, Paluten, Problems i Furious Jumper kao najpopularnijim gejmerima/influenserima. Što se tiče crtanih filmova, MSA (My Story Animated) kanal dominira popularnošću, dok kineske TV drame “We Fall In Love” i “Love Forever Young” osvajaju srca mladih gledalaca.

Muzički svet i K-pop dominacija

Muzika i dalje zauzima značajno mesto u interesovanju dece, posebno kada je reč o K-popu (korejskoj pop muzici). Skoro 19% pretraga odnosi se na južnokorejske bendove, a BlackPink se izdvaja kao najpopularniji. Interesovanje za pesme iz Barbi filma takođe je vidljivo, s numera poput “Barbie Girl” i “Barbie World” koje su veoma tražene.

Završne reči i preporuke za roditelje

Ana Larkina, stručnjak za analizu web sadržaja iz kompanije Kaspersky, ističe da deca, iako svesna svetskih trendova, biraju sadržaj koji im je najzanimljiviji. Kako bi roditelji osigurali pozitivno iskustvo svoje dece na internetu, Kaspersky preporučuje aktivno uključivanje u onlajn aktivnosti, upotrebu aplikacija za roditeljski nadzor, prijatne razgovore o sajber bezbednosti i pažljivo praćenje privatnosti.

Istraživanje Kaspersky Safe Kids pruža dublji uvid u digitalni svet dece u Srbiji tokom letnjih meseci, prateći trendove i sadržaje koji dominiraju njihovim onlajn iskustvom.