Nedavno ste prodali svoj stari smartphone i potom su počele da se događaju čudne stvari: stižu vam računi iako ništa niste kupili, a vaši poznanici primaju mejlove koje niste napisali ili u najgorem slučaju – vaše privatne fotografije su se pojavile negde na internetu.

Kako biste bili sigurni da se to neće dogoditi, morate izbrisati sve podatke iz memorije pre nego što prodate ili poklonite pametni telefon, tablet ili računar.

Mnogi korisnici nisu svesni toga da je u telefonu sačuvano mnogo njihovih privatnih podataka“, kaže stručnjak za zaštitu podataka Rajner Sajdlik.

Informacije koje se mogu pronaći u memoriji pametnih telefona obično uključuju osetljive lozinke za pristup mejlu, adrese i telefonske brojeve prijatelja i privatne fotografije. Ako je u pitanju poslovni telefon, onda može biti reč o važnim korporativnim podacima.

Ništa od toga ne bi smelo doći u ruke treće strane.

Problem je u tome što operativni sistemi pametnih telefona obično nemaju mogućnost potpunog brisanja podataka. Njihovo brisanje najčešće znači samo to da su podaci izbrisani iz sadržaja memorije i da je prostor koji su zauzimali postao slobodan. Međutim, korisnik ne može znati da li je preko tog fajla zaista upisan novi sadržaj.

Mobilni telefoni
Mobilni telefoni

Postoje softverski programi koji vraćaju izbrisane podatke“, kaže Sajdlik. “Ono što je samo izbrisano (‘delete’) lako se može vratiti“.

Kako biste bili sigurni da su svi podaci uklonjeni, memoriju treba očistiti nekoliko puta, za šta postoje programi koji se mogu preuzeti u onlajn prodavnicama aplikacija.

Za one koji ne žele da troše novac, postoji i “uradi sam” metoda. Pametni telefon najpre treba vratiti na fabrička podešavanja, zatim upaliti video kameru i snimati belinu zida dok se memorija potpuno ne ispuni.

Ista pravila koja važe za pametne telefone vrede i za tablete i računare.

Konačna i najradikalnija metoda osiguranja da privatni podaci neće pasti u pogrešne ruke je fizičko uništenje hard diska ili memorijskog čipa.