IBM

IBM je danas na konferenciji pod nazivom THINK South East Europe prezentovao način na koji evropski startapi koriste zamah u razvoju cloud rešenja. Nekoliko kompanija u regionu okreće se IBM Cloud tehnologijama za AI, blockchain i internet stvari (IoT) kako bi pokrenule inovacije i rangirale se globalno. Među njima su startapi Blinking, pružalac usluge digitalnog identiteta zasnovanog na blokchain tehologiji, zatim Elaphe, vodeći proizvođač električnih pogonskih sistema u točkovima, kao i HeartBit, izumitelj medicinskih kardio uređaja.

„Startapi kao i kompanije pronalaze vrednost u otvorenom pristupu IBM-a ka računarstvu u oblaku, koji zajedno sa našim visokim nivoom stručnosti omogućava fleksibilnost i usluge koje su im potrebne dok rastu i transformišu se“, rekao je ovom prilikom generalni direktor IBM za Jugoistočnu Evropu Majkl Pajer (Michael Paier). „Birajući IBM Cloud, organizacije mogu da učine mnogo više za sebe od samog smanjenja troškova. Razdvajanjem sjajnih usluga zasnovanih na oblaku kao što su veštačka inteligencija (AI), blockchain, internet stvari (IoT), oni su u mogućnosti da uvode nove poslovne modele i razvijaju nove usluge u hodu, a koje im pomažu da se razlikuju od konkurencije.“

Današnje vesti se nadovezuju na globalni zamah kompanije IBM u cloud tehnologiji među startapima i globalnim brendovima kao što su Bausch + Lomb, Whirlpool i Kyocera, koji migriraju velike obime posla i modernizuju postojeće infrastrukture sa IBM Cloud-om. Pre dve nedelje IBM je najavio da stotine kompanija širom sveta (uključujući novozelandsku policiju, kinesku Fujao (Fuyao) grupaciju, japansko Aflac osiguranje, turski kreditni biro Kredi Kaiyt Burosu i brazilski nacionalni informativni servis Fideliti) sada koriste IBM Cloud Private za pomoć u modernizaciji postojećih investicija i brzi razvoj i primenu novih aplikacija radi zadovoljenja tržišnih potreba.

Startapi u Jugoistočnoj Evropi koji koriste IBM Cloud:

Blinking, Srbija
Blinking je digitalno ID rešenje zasnovano na blockchain tehnologiji koje korisnicima omogućava kontrolu nad podacima, upotrebom Hyperledger Fabric blockchain na IBM Cloud-u. Pojedinci stvaraju sopstveni digitalni identitet uz pomoć Blinking identifikacije i potom potvrđuju autentičnost upotrebom raznih tehnika, uključujući lozinku, prepoznavanje lica i skeniranje otiska prsta. Uz pomoć usluge pojedinci mogu da dozvole ili povuku pristup trećim stranama svaki put kada se od njih traži da potvrde svoj identitet. Blinking sprovodi uslugu Know Your Customer (KYC) u pet srpskih banaka koje koriste IBM Cloud Private.

Careesma.co, Hrvatska
Careesma je osmislila virtuelnog asistenta sa imenom Smarti (Smarty) pojednostavljujući usluge koje se odnose na studente u Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment. Sistem može brzo da reaguje na pitanja studenata 24/7, bez obzira na to gde se oni nalaze. Smarty koristi IBM Watson Assistant, uslugu na IBM Cloud-u koja koristi mašinsko učenje kako bi pomogla organizacijama da naprave rešenja koja razumeju prirodni jezik i odgovaraju korisnicima na način simulirajući konverzaciju među ljudima.

HeartBit, Mađarska
HeartBit se udružio sa IBM-om kako bi napravio pozadinsku komponentu  za njihov pionirski nosivi EKG uređaj. Sistem prikuplja podatke sa uređaja Heartbit, prenosi ih u IBM Cloud pomoću aplikacije za mobilne uređaje, gde se čuvaju i analiziraju pomoću najnovijih AI tehnologija. Uz uvid iz aplikacije Heartbit, korisnici mogu da optimizuju raspored treninga i budu u formi na bezbedan način. Kompanija je odabrala IBM Cloud usluge zbog visokog nivoa sigurnosti IBM oblaka, kao i pristupa kompanije kada je reč o privatnosti podataka.

Indivizo, Mađarska
Indivizo nudi rešenja za zapošljavanje zasnovana na podacima kako bi pomogla onima koji donose odluke u HR odeljenju da brže unajme vrhunske talente. Kompanija je ugradila IBM Watson AI tehnologiju na IBM Cloud kako bi analizirala video intervjue sa kandidatima za posao. Upotrebom napredne video analitike, Indivizo je u stanju da kreira profile ličnosti koji HR odeljenju pružaju dodatni uvid u prikladnost kandidata za određenu poziciju.

Elaphe Propulsion Technologies, Slovenija
Elaphe je odabrao IBM Cloud za pristup IBM Internet of Things (IoT) tehnologijama kako bi unapredio sigurnost nove generacije autonomnih i povezanih električnih i hibridnih vozila. Uz IBM oblak, Elaphe je u stanju da analizira informacije u realnom vremenu o uslovima vožnje i performansama vozila kako bi se stvorio dragocen uvid koji može da pomogne u razvoju pogonskih sistema u točkovima ove kompanije.