PES 2021

Stefan ”Kepa” Slavković je ne samo jedan od najboljih PES21 igrača u Srbiji, već i na celom svetu. Stefan je već nekoliko puta imao priliku da predstavlja našu zemlju na najvećim svetskim turnirima, što je nedavno krunisao trofejem UEFA eEuro21 turnira. To je bio veliki uspeh za njega i Marka ‘’Roksa’’ Roksića, koji su samo 12 meseci ranije osvojili drugo mesto na istom turniru.

Na poslednjim kvalifikacijama za IeSF svetski šampionat koje će se održati 14. avgusta, takmičiće se samo 8 preostalih igrača među kojima je Kepa jedan od glavnih favorita. Pobeda na finalu nacionalnih kvalifikacija plasirala bi ga kao i prethodne godine na regionalni turnir gde bi morao da odmeri snage  sa najboljim igračima iz Evrope kako bi se izborio za svoje mesto u Eliatu gde će se održati završnica 13. IeSF Svetskog e – sports šampionata. Ovo bi bio drugi put da se Stefan predstavlja našu zemlju na IeSF -u. Prvi put se kvalifikovao 2019. godine u Seulu na  11. IeSF -u gde se plasirao na 5. mesto.

Povodom predstojećih kvalifikacija, postavili smo Stefanu nekoliko pitanja na koja je on sa zadovoljstvom odgovorio.

Kad si počeo da igraš PES, otkud želja baš za tom igrom?

 

PES igram otkad znam za sebe. Kada sam imao sedam ili osam godina otac mi je kupio Playstation 1 pa sam sa starijim bratom, koji je veliki fudbalski fanatik igrao po ceo dan. Isti slučaj je bio i sa društvom, kad god bi smo se okupili u nekoj od igraonica, u obzir je dolazio naravno samo PES. Nakon PS1, na red su došli PS2 i PS 3, nijedan PES se nije preskakao, a ozbiljnije, takmičarski, počeo sam da se bavim od PES-a 12, pa sve do danas. Veliki sam fan ove igre otud i tolika upornost i motiv za takmičenja. Drugi fudbal u moje vreme nije ni postojao, a jednostavno nisam hteo da ga menjam posle toliko godina, čak ni kada je fifa malo napredovala. Zbog toga je za mene PES broj 1.

Kakav je osećaj predstavljati Srbiju na Svetskim turnirima?

Osećaj je super, a predstavljati Srbiju je za mene uvek velika čast. Nedavno smo postali šampioni eEura, kao i velikog 11v11 turnira, zbog čega se nadam da ću ponovo imati to zadovoljstvo da se pojavim na IeSF-u.

U finalu će se naći neki od najboljih igrača iz Srbije, koliko ih dobro poznaješ?

Svake godine ima sve više zaista sjajnih igrača iz Srbije, pa je situacija generalno mnogo bolja nego što je bila do pre par godina. Slobodno mogu reći da je PES scena kod nas baš napredovala. Sve je više jakih turnira što nam govori da postoji veliko interesovanje za PES. Poznajem sve igrače vrlo dobro. Roksa i ja smo saigrači u Romi i imamo iza sebe mnogo dobrih mečeva. Ista je priča i sa Megustom, Acom, Đoletom, Desertom itd. Mnogo turnira smo odigrali zajedno, drugari smo i igramo za reprezentaciju.

Da li te hvata trema pred velike mečeve? Ako je tako, kako rešavaš taj problem?

Pozitivna trema postoji, ali strah od protivnika, ne. Kada krene meč, potpuno sam fokusiran i gledam da izvučem najbolje iz sebe, a da pritom ne pravim neke skupe greške. Verujem da sam bolji od svakog protivnika, ali pored kvaliteta najbitnije je da si maksimalno fokusiran i da psihički ne padaš u toku igre ukoliko se desi nešto nepredviđeno, a to se u PES-u naravno, često dešava. Ostati miran u svakom trenutku je najbitnije, što naravno nije lako. Mnogi to ne uspevaju, iako imaju kvalitet, tako da jedno bez drugog ne ide.

Ove godine se kao i prethodne kvalifikacije igraju u online formatu. Da li više voliš ovaj format ili Lan?

Naravno da je i meni mnogo lepše u LAN-u i verujem da je i ostalima tako. Bolja je atmosfera, tenzija je malo veća i mečevi su verovatno bolji, jer kada igrate onlajn, internet ume da predstavlja problem, što srećom nije bio slučaj na ovom turniru. Definitivno bih uvek pre izabrao LAN nego onlajn.

Svi mečevi svih kvalifikacija emitovaće se uživo na Youtube kanalu, gde će se snimci čuvati i nakon turnira za sve oni koji nisu uspeli da mečeve isprate uživo.