Namics softver

Otvaranjem predstavništva u Beogradu, vodeća švajcarska kompanija za softverski inženjering Namics, najavila je dugoročne investicije u Republici Srbiji sa ciljem da u prve tri godine zaposli 50 visokokvalifikovanih stručnjaka iz oblasti softverskog inženjeringa. U pitanju je prva investicija ove kompanije u ogranak van teritorija Švajcarske i Nemačke, a odluka je doneta nakon opsežnog istraživanja tržišta i sprovedenih analiza.

 

Ambasador Švajcarske u Beogradu Žan Danijel Ruh, izjavio je ovim povodom da švajcarski investitori već duže vreme prepoznaju Srbiju kao dobru privrednu destinaciju, a činjenica da je Namics odlučio da otvori predstavništvo baš u Srbiji je vrlo ozbiljna stvar, jer je u pitanju kompanija koja prvi put od svog osnivanja 1995. godine otvara kancelariju u nekoj drugoj zemlji osim Švajcarske ili Nemačke.

 

„Standardi koje Namics postavlja u softverskoj industriji i kvalifikacije koje traži od inženjera vrlo su visoki jer je u pitanju kompanija koja je poznata po tome da svoje klijente pronalazi gotovo isključivo na Forbsovoj listi top 500 najuspešnijih kompanija na svetu i po pravilu je svake godine ili najbolja, ili među nekoliko najboljih veb kompanija u Švajcarskoj. Činjenica da je za svoju šestu lokaciju, pored Sent Galena, Ciriha, Frankfurta, Minhena i Hamburga izabrala baš Beograd, mnogo govori o kvalitetu stručnjaka koje ima Srbija“, izjavio je Ruh dodavši da će „investicije poput ovih ne samo osnažiti i unaprediti IT tržište u Srbiji već i pomoći sprečavanju odliva visokokvalitetne radne snage iz zemlje“.

 

„Nakon analiza koje smo radili iz Švajcarske, pre godinu dana smo odlučili da formiramo osnovu tima u Beogradu i od tada smo pažljivo posmatrali tržište. Uverili smo se da Srbija poseduje vrlo kvalitetne softverske inženjere, a kvalitet koji pružaju obrazovni modeli pre svega na Elektrotehničkom i Matematičkom fakultetu u Beogradu uveravaju nas da inženjerska zajednica u Srbiji ima održivu budućnost. Za sada, naš plan je da u prvom periodu od 3 godine zaposlimo 50 softverskih inženjera koji će se integrisati u međunarodne timove u Nemačkoj i Švajcarskoj, izjavio je Jurg Štuker, direktor kompanije Namics.

 

Namics je akcionarsko društvo u vlasništvu 29 softverskih inženjera koji aktivno rade u kompaniji, osnovano 1995. godine u Sent Galenu i danas zapošljava više od 450 radnika. U ovom trenutku u fokusu im je rad u „Java“, „.Net“ i „Front End“ tehnologijama, a ukupan promet ostvaren u 2014. godini iznosio je 59 miliona evra. Između ostalih, klijenti kompanije Namics su i ABB, BASF, Bauhaus, Dajmler, Medela, Sika, Sviskom, UBS, Viktorinoks i Ciriški aerodrom.