Namics softver

Švajcarska softverska agencija Namics proširiće poslovanje na tržištu u Republici Srbiji otvaranjem novih radnih mesta za više od 100 softverskih inženjera u naredne četiri godine. Ova odluka je usledila nakon analize poslovanja u prethodne dve godine. Naime, iako je prvobitni plan, objavljen u decembru 2015, bio da se otvore radna mesta za 50 inženjera, kvalitet stručnjaka, potražnja na tržištu i brzina kojom se razvija poslovanje uticala je da kompanija donese odluku o udvostručivanju ovog broja.

U Švajcarsko-srpskoj privrednoj komori u ovome vide veliku šansu za razvoj softverske industrije u Srbiji: „Ova investicija će dodatno povezati naša dva tržišta i dokaz je dobre saradnje srpske i švajcarske privrede. To što je jedna vodeća švajcarska softverska agencija kao što je Namics odlučila ne samo da održi, već i da proširi svoje poslovanje, svedoči o ozbiljnosti Srbije kad je IKT sektor u pitanju. Namicsovo poverenje je još jedan od primera koji pokazuje da Srbija treba da bude ponosna na svoje softverske inženjere i ugled koji oni imaju na međunarodnom tržištu”, ističe Ana Grujović, izvršna direktorka Švajcarsko-srpske privredne komore.

„Cilj prilikom dolaska u Srbiju bio je da do decembra 2017. zaposlimo oko 50 inženjera. Međutim, nakon dve godine poslovanja odlučili smo da povećamo broj radnih mesta. Na našu odluku uticali su velika potražnja na tržištu, dobri poslovni rezultati u prethodnoj godini, uspešna realizacija projekata, ali pre svega kvalitet stučnjaka na koji smo naišli u Srbiji”, objašnjava Ketrin Simon, direktorka Namicsove kancelarije u Beogradu.

U fokusu softverskih inženjera biće rad u Java, Front End i .NET tehologijama, kao i formiranje tima za razvoj mobilnih aplikacija.

Nakon opsežne analize tržišta Namics je 2014. otvorio kancelariju u Srbiji sa ciljem da zaposli 50 inženjera koji će raditi zajedno sa kolegama u Švajcarskoj i Nemačkoj. Ovo akcionarsko društvo zapošljava više od 500 profesionalaca u Beogradu, Cirihu, Sent Galenu, Minhenu, Frankfurtu i Hamburgu, a među njihovim klijentima su ABB, BASF, Dajmler, Medela, Sika, Sviskom, USB, Viktorinoks i Ciriški aerodrom.

Akcenat na društvenoj odgovornosti

U poslednje dve godine Namics se integrisao u srpsko društvo, ne samo kao investitor, već i kao društveno odgovorna kompanija, prodajući posebnu pažnju edukaciji: „Primetili smo koliko Srbija polaže na reformu školovanja, angažuje se oko postizanja informatičke pismenosti i visokog obrazovanja. Sa ciljem da to podržimo objavili smo knjigu o kodiranju „Kodirajmo s Kodijem” namenjenu najmlađima, koja će se uskoro naći u dečijim bibliotekama u Beogradu. Takođe, organizovali smo „Prvi Itgirls Hackathon” i na taj način promovisali IT zanimanja među ženama”, navodi Ketrin Simon.