NASA

OTIS (Optical Telescope Element and Integrated Science), teretni modul koji nosi teleskop i instrumente svemirskog teleskopa Džejms Veb poslat je u Džonson svemirski centar u Hjustonu, Teksas.

OTIS obuhvata dva evropska instrumenta nastala uz veliki doprinos kompanije Erbas kroz razvijanje NIRSpec spektografa bliskog infracrvenog elektromagnetnog spektra i podršku kompanije kreiranju instrumenta za srednji infracrveni spektar MIRI.

NIRSpec, težine 200 kg,  moći će da detektuje najmanje zračenje iz više od 100 najudaljenijih galaksija istovremeno. Posmatraće velike uzorke galaksija i zvezda, i kao nikada do sada proniknuti u beskrajne dubine univezuma i daleku prošlost. Kada bude lansiran, NIRSpec, poznat kao „super oko“, radiće na temperaturi od -238°C. Instrument su razvili  kompanija Erbas i Evropska svemirska agencija – ESA.

Instrument MIRI kombinuje kameru, spektograf i koronograf za srednje infracrveno područje, i proširiće mogućnosti Džejms Veb teleskopa i na promatranje dužih svetlosnih talasa, važnih za proučavanje svetlosti objekata iz ranog univerzuma, te za uvid u oblake prašine u kojima danas nastaju zvezde i planetarni sistemi. U razvoju MIRI instrumenta učestvovali su Evropski konzorcijum sastavljen od 21 instituta iz deset zemalja članica Evropske svemirske agencije, NASA Laboratorija za mlazni pogon i Centar za svemirske letove Godard, predvođeni Centrom za tehnologije u astronomiji Ujedinjenog Kraljevstva (UK’s Astronomy Technology Centre), dok je projektom upravljala kompaniija Erbas.

„Ovo je značajan korak za svemirski teleskop Džejms Veb, pošto ga približava lansiranju na nosaču rakete Arijana 5“, izjavio je Nikolas Čamusi (Nicolas Chamussy), direktor Sektora Space Systems kompanije Erbas. „Svemirski teleskop Džejms Veb omogućiće nam da proučavamo rani univerzum, da zavirimo u oblake prašine i učimo o formiranju zvezda. Ova svemirska letelica predstavlja vrhunac tehnologije moderne astronomije i pokazuje izuzetnu stručnost kompanije Erbas u podršci naučnim istraživanjima koje će Džejms Veb teleskop vršiti“.

NASA, ESA, i Kanadska svemirska agencija sarađuju na razvoju Džejms Veb svemirskog teleskopa, dizajniranog da predstavlja sledeći korak nakon legendarnog teleskopa Habl. Nakon lansiranja na nosaču raketa Arijana 5 iz Evropskog svemirskog centra u Kuruu, Francuska Gvajana, 2018. godine, Džejms Veb teleskop biće najveći astronomski teleskop u svemiru. Imaće mogućnost da do najsitnijih detalja proučava ključne faze evolucije univerzuma – od nastanka prvih zvezda i galaksija samo nekoliko stotina miliona godina nakon Velikog praska, do formiranja planetarnih sistema u našoj galaksiji danas.