AI

U kineskom gradu Tijenđinu juče je otvorena 2. svetska konferencija o veštačkoj inteligenciji. Na trodnevnoj konferenciji učestvuju istraživači, izrađivači politike i preduzetnici iz tehnoloških kompanija „Baidu”, „Alibaba”, „JD.com”, „Mikrosoft”, „Huavei” i” iFlytek”.

Konferencija obuhvata forume, izložbe i takmičenja automobila bez vozača i bespilotnih letelica. Konferenciju organizuju Tijenđinska vlada, Državni savet za razvoj i reforme (NDRC) i Ministarstvo nauke i tehnologije.

Lin Nijensiu, zamenik direktora NDRC rekao je da je veštačka inteligencija najaktivnija tehnološka oblast u svetu, i da kineska vlada poklanja veliku pažnju razvoju veštačke inteligencije.

Kina treba da koristi priliku i da pomoću tehnologije veštačke inteligencije podiže sposobnost za inovaciju u oblastima pametnog algoritma, čipova i moderne industrije. Kina takođe treba da jača saradnju sa stranim partnerima, naveo je Lin.

Van Gang, predsednik kineske Asocijacije za nauku i tehnologiju, izjavio je na otvaranju da su kineske kompanije vodeće u svetu u aspektima prepoznavanja slika, glasovnog prevoda i analize ponašanja.

„Kina je postigla izvanredna dostignuća u oblastima inteligentne robotike, prodavnica bez prodavca, mašinskog prevoda, javnih automobila za iznajmljivanje i automobila bez vozača. Upotreba u planiranju gradova, pametnom prevozu, društvenom upravljanju, zdravstvu, poljoprivredi i državnoj bezbednosti veoma je široka. Naša slaba tačka je dubina osnovnog istraživanja,” rekao je Van Gang.

Državni savet izradio je u julu prošle godine plan o novoj generaciji veštačke inteligencije. Prema planu, industrija veštačke inteligencije treba da postane novi glavni motor rasta i da poboljša život naroda do 2020. godine.