Povezanost Nikole Tesle sa Parizom nikada ranije nije detaljno izučavana iako je Pariz na Teslu i njegovo stvaralaštvo izuzetno uticao.

Četiri potpuno različita pogleda na vezu Nikole Tesle i Pariza predstavljena su u srcu Beograda, u Knez Mihajlovoj ulici, u galeriji Progres, pred mnogobrojnom publikom, u četvrtak 16. jula 2015. godine.

tesla

Zorica Civrić, viši kustos i šef Odeljenja elektroprivrede u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu je dugogodisnji saradnik Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, autor i koautor više izložbi, monografskih publikacija, naučnih, stručnih i popularnih radova o Tesli. Predstavila je Teslin boravak u Parizu i njegove patente koje je izumeo u Francuskoj.

Mirjana Prljević, predsednica Energetskog inovacionog centra Teslianum, međunarodni ekspert za strateško pozicioniranje i nagrađivani autor publikacija o strategiji, doputovala je iz Pariza da bi okupljene upoznala sa Teslinim strateškim razmišljanjem, značajem razvoja njegove misli upravo u Parizu kao i sa značajnim simbolima Pariza koji su neminovni uticali i na Teslu.

Zagorka Marković, profesor književnosti, upravnik razvojnih projekata i dizajner, spojila je kreativnost i poslovnost putem dizajna, kreator je brenda ZAGA u okviru koga je liniju posvetila Nikoli Tesli. Predstavila je malo poznat Teslin umetnički senzibilitet i kreativnost koji se u velikoj meri kod Tesle razvijaju u Parizu, a zatim kako kako modni proizvod može da bude edukativan, inpirativan i estetski privlačan.

Aleksandar Protić, koorganizator ovog panela, federalni savetnik Francuske UNESKO Federacije i direktor memorijalnog projekta Tesla na Univerzitetu Sorbona, poznat je po predavanjima o Tesli na Sorboni, Harvardu, Kembridžu, Oksfordu itd. Govorio je o tome kako je Tesla u svojim zapisima opisao Pariz, kako su Teslu za vreme njegovog života posmatrali čuveni Parižani, a zatim i o tome ko se i na koji način, danas u Parizu bavi Teslinim nasledjem.

Među mnogobrojnom publikom, ekskluzivnom panelu su prisustvovale i poznate ličnosti iz sveta mode i muzike koje Tesla takodje inspiriše, poznati naučnici, inovatori i predstavnici organizacija posvećenih izučavanju Teslinog nasleđa.