huawei

Viši savetnik za sajber bezbednost kompanije Huawei Tecnhologies, Yoann Klein, rekao je na predavanju na Security Summitu da su treće strane ključne u pouzdanom digitalnom okruženju. Predavanje se održalo na najvećoj regionalnoj godišnjoj konferenciji posvećenoj bezbednosti, koja se održala u Sarajevu i okupila brojne eksperte iz oblasti bezbednih tehnologija, kao što su internet stvari, veštačka inteligencija, inteligentne videoanalitike i pametne kuće.

“Poverenje i bezbednost nisu nešto što jednostrano proglasite, već nešto što stičete tokom sadržajnog putovanja sa partnerima i korisnicima. Verujemo da treće strane imaju ključnu ulogu u ovom putovanju. Na primer, pored kreiranja terena za ravnopravno funkcionisanje industrije, standardi i sertifikati su presudni u uspostavi poverenja. Štaviše, razvoj softvera uključuje mnogo različitih i razvijajućih praksi, a koristimo ga u različitim kontekstima, kao što su životni ciklusi, nivoi osetljivosti, kodni jezici itd – izjavio je Yoann Klein, viši savetnik za sajber bezbednost najvećeg svetskogm provajdera infokomunikacijskih rešenja.

Klein je naglasio kako se tokom bezbednog putovanja u razvoju softvera ne radi samo o proizvodnji kodova, već ono podrazumeva i sveobuhvatni “End-to-End” pristup te blisko uključenje trećih strana u ovom putovanju, od definisanja stabilne polazne tačke do evaluacije efektivne kontrole i poštivanja standarda. Kontinuirani nadzor je ovde od krucijalnog značaja, jer nezavisna evaluacija trećih strana podrazumeva više od beleženja momenata, dok je njihova uključenost potpuno ugrađena u ceo proces ovog putovanja.

Izgradnja poverenja zahteva činjenice, ne osećanja, i, prema Kleinu, u kompaniji Huawei veruju da treće strane imaju presudnu ulogu u verifikaciji ovih činjenica i usaglašavanja sa poznatim standardima, prepoznajući njihovu odgovornost kao dobavljača da pokažu više transparentnosti i otvorenosti, ali i da doprinesu postavljanju novih standarda .