Ovog leta su korisnici Telenora Srbije proveli na internetu duplo više vremena tokom putovanja nego prošle godine. Takav trend je najverovatnije posledica toga što su usluge u romingu postale još pristupačnije i jednostavnije, kao i sve veće potrebe korisnika da uvek budu povezani.

„Primećujemo istu tendenciju širom evropskih tržišta na kojima poslujemo – količina podataka koju su naši korisnici potrošili tokom boravka u stranim zemljama se utrostručila. Istovremeno, zabeležen je manji porast telefonskih razgovora. Takav trend predstavlja rezultat naših inicijativa, koje smo pokrenuli širom evropskih tržišta, kako bismo olakšali korišćenje mobilnih usluga u inostranstvu, učinili ih pristupačnijim, ali i omogućili našim korisnicima da ostanu povezani dok su u pokretu, što oni očigledno cene“, izjavio je Ćel-Morten Jonsen, direktor evropskih operacija Telenor grupe.

telenor

Korišćenje podataka se u Crnoj Gori i Srbiji više nego udvostručilo, u poređenju sa 2014. Destinacije na kojima korisnici Telenora Srbije najviše koriste roming jesu Crna Gora, Bosna i Grčka.

Pošto je Telenor prisutan i u Crnoj Gori i u Srbiji, a broj posetilaca iz jedne zemlje u drugu zemlju veliki, kompanija je kreirala specijalnu ponudu za roming u vidu dnevnih i nedeljnih karata, koja je pristupačna, i veoma jednostavna za korišćenje i kontrolu troškova. Za fiksnu cenu karte korisnik dobija neograničene pozive i poruke po lokalnoj ceni, neograničeno korišćenje interneta u mreži, kao i besplatne dolazne pozive iz svih mreža.

Za sve ostale destinacije TravelSure roming tarife, koje ograničavaju protok podataka na 10 ili 50 megabajta, obezbeđuju do sada najpovoljnije cene za roming, kao i uvid u stanje u svakom trenutku. Na taj način omogućena je kontrola potrošnje u realnom vremenu i korisnik može da proveri stanje na računu u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu. Pored toga, svojim korisnicima nudimo i mogućnost da kombinuju roming tarife i kreiraju cenovnik koji im najviše odgovara, posebno kada putuju ili prolaze kroz zemlje koje su u različitim roming zonama.

„Predstavili smo nove roming pakete i dodatke na svojim evropskim tržištima i učinili roming pristupačnijim, predvidljivijim i lakšim za upotrebu. To je tek početak kompanijske roming inicijative, koju smo najavili na Svetskom mobilnom kongresu u Barseloni, u martu ove godine, a njen cilj jeste da se eliminišu nepredviđeni troškovi za korisnike koji troše veliku količinu podataka na mobilnom internetu dok su u inostranstvu“, rekao je Jonsen.

 

Roming trendovi na drugim evropskim tržištima

 

U Norveškoj, Telenor je tokom jula zabeležio rast korišćenja podataka u inostranstvu od 103%, u poređenju sa prošlom godinom, dok su najpopularnije destinacije u kojima je korišćen roming Švedska, Danska i Španija.

Telenor Švedska zabeležio je da je svaki drugi korisnik bio u romingu tokom boravka u inostranstvu, dok je prošlog leta to činio svaki treći. Ukupno povećanje korišćenja interneta dostiglo je impresivnih 300%. Šveđani tokom odmora troše svoje megabajte na zabavu i deljenje sadržaja, pri čemu su YouTube, Facebook, Spotify i Netflix među najposećenijim stranicama. Danska, Norveška i Španija predstavljaju najpoželjnije destinacije.

Izgleda da se stanovnici Danske ne odriču svojih navika ni na odmoru. Prema podacima Telenora Danske, internet saobraćaj se povećao za 120% u periodu jun−jul 2015, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Istovremeno, zabeležen je porast razgovora u romingu od 8%, dok se korišćenje poruka povećalo za 6%. Ako je sudeći po mrežama u kojima je većina korisnika danskog Telenora bila u romingu, omiljene destinacije Danaca jesu Švedska, Nemačka i Španija.

U Bugarskoj, korisnici Telenora koji su putovali u inostranstvo, koristili su internet 240% više tokom juna i jula u poređenju sa prošlom godinom. Takođe, više su i telefonirali tokom putovanja, pa se i tu beleži porast od 23%.

U Mađarskoj je Telenor takođe zabeležio očigledan rast poziva u romingu, koje obavljaju i posetioci u Telenor mreži i naši korisnici koji su u romingu u stranim mrežama. Internet saobraćaj se utrostručio zahvaljujući i posetiocima i Telenor korisnicima koji putuju u inostranstvo. Najveći deo korisnika Telenora Mađarske koristi roming u Austriji, Nemačkoj i Italiji. Prema podacima o romingu, kojima kompanija raspolaže, najpopularnije letnje destinacije van Evropske unije jesu Švajcarska, Turska i SAD.