mts android konkurs

Tim „2school4cool“ iz gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša osvojio je nagradu za najuspešniju aplikaciju na ovogodišnjem mts Android konkursu koji je kompanija Telekom Srbija po peti put organizovala za učenike gimnazija koje rade prema programu namenjenom talentima na polju matematike i informatike. Ove godine u nadmetanju za glavnu nagradu, posetu Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni, učestvovalo je čak dvadeset timova, sa isto toliko aplikacija. Vrednovani su ideja, inovativnost, kompleksnost rešenja, funkcionalnost i opšti utisak, a dodatno je u obzir uzeta društveno odgovorna namena aplikacija i doprinos razvoju mts usluga.

Učenicima, autorima najuspešnijih aplikacija, nagrade je svečano uručila direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija Marija Bošković. Ona je istakla da na konkurs svake godine pristižu sve kvalitetnije i inovativnije aplikacije. „Konkurencija je i ovog puta bila ozbiljna, a za mesto među nagrađenima odlučivale su nijanse. Sigurna sam da će svim učesnicima ovo biti vredno iskustvo, kako u izradi aplikacija, tako i u vođenju celog projekta, od ideje, pa sve do prezentacije rada. Telekom Srbija nastoji da podrži kreativnost, trud i inovativnost i ulaže u obrazovanje mladih, pa smo ove godine školama koje učestvuju u konkursu omogućili i opremanje kabineta informaciono komunikacionom opremom, kako bismo doprineli unapređenju procesa nastave.“, izjavila je direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija Marija Bošković.

U veoma jakoj konkurenciji, tročlani tim iz Niša osvojio je prvo mesto i put u Barselonu sa aplikacijom „MiCross“, koja na originalan i zabavan način daje mogućnost korisnicima da kroz međusobno takmičenje upoznaju znamenitosti Niša. Drugo mesto koje je nagrađeno tabletima podelili su predstavnici Matematičke gimanzije iz Beograda – Luka Jovičić sa aplikacijom „BGBus“, za lakše kretanje i snalaženje u glavnom gradu, i tim „Fifi i drugari“sa aplikacijom „Bizi“ namenjenom internom poslovanju firmi. Aplikacija „Morsenger“, tima „Konstruktori“ iz Prve kragujevačke gimnazije, namenjena osobama sa oštećenim vidom, i aplikacija „TurtleSurvival“ tima „Almajo“ iz Matematičke gimnazije, koja na zabavan način razvija ekološku svest korisnika, podelile su treće mesto, a njihovi članovi dobili su pametne mobilne telefone. Specijalnu nagradu za posebno izraženu inovativnost “Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, za koju su dodeljeni iPhone telefoni, osvojila je aplikacija namenjena roditeljima i deci pod nazivom „Prvi pametni telefon“, tima „Tri V“ iz Matematičke gimnazije.

android kitkat

„Zahvalni smo Telekomu Srbija na podsticaju mladih da se bave ovom vrstom programiranja, kao i na organizaciji konkursa koji nam je pružio priliku da steknemo veštine i znanja koja imaju stvarnu upotrebnu vrednost. Ovo je za nas bila idealna prilika da se družimo, razmenimo ideje i iskustva sa ostalim učesnicima. Nadamo se da će nam put u Barselonu proširiti vidike i da ćemo bolje upoznati najnovije svetske trendove u mobilnoj tehnologiji“, izjavili su pobednici mts Android konkursa, Anđela, Dušan i Stefan, učenici gimnazije „Svetozar Marković” iz Niša.

 

 

„Ova nagrada je veoma značajna, jer pokazuje sa koliko ozbiljnosti i odgovornosti učenici i profesori gimnazije „Svetozar Marković“ pristupaju radu i zadacima koji se pred njih postavljaju. Ovo je prvi put da učenici naše gimnazije aktivno učestvuju u konkursu i  ponosni smo na to što je žiri svojom odlukom prepoznao ogromnu posvećenost, kreativnost, znanje i želju za napredovanjem, koji su uloženi u ovaj projekat“ izjavio je Marijan Mišić, direktor gimnazije „Svetozar Marković” iz Niša.

 

Direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović izrazio je zadovoljstvo uspehom koji učenici ove škole ostvaruju na konkursu i zahvalio Telekomu Srbija na saradnji i podršci, a direktorka Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković istakla je da za učenike mts Android konkurs ima veliki značaj, jer pruža mogućnost da steknu nova znanja i iskustva.

Ove godine, na konkursu su učestvovale Matematička gimnazija iz Beograda, gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, gimnazija „Boljai“ iz Sente, Prva kragujevačka gimnazija, Valjevska gimnazija i gimnazija „Svetozar Marković“ iz Niša. Projekat mts Android konkurs svrstan je u selekciju prestižne evropske CSR organizacije „CSR Europe“ i predstavlja podsticaj razvoju preduzetničkog duha među mladima.