Top Gear bi trebao da donese nove pretplatnike za TV-uslugu Amazon Prime koja se tek probija u odnosu na Netflix

Amazon je s voditeljima Top Gear-a potpisao ugovor vredan 250 miliona dolara za tri sezone i 36 epizoda zasad neimenovanog automobilskog serijala.

Iz Amazona je stigla potvrda da je s Jeremyem Clarksonom, Richardom Hammondom i Jamesom Mayom postignut dogovor oko nove zabavne emisije čije bi emitovanje započelo sledeće godine. Iako je sam Amazon odbio da komentariše cenu, izvori bliski Financial Times-u otkrili su kako se radi o 250 miliona dolara, dok drugih komercijalnih detalja ugovora za sada nema. Hammond i May su, zajedno s dugogodišnjim Top Gear-ovim producentom Andyem Wilmanom, napustili BBC koji je u martu otpustio Clarksona nakon verbalnog i fizičkog napada na producenta Oisina Tymona.

https://www.youtube.com/watch?v=wKz1hGs2es0

No, uspeh vodećeg automobilskog showa, koji donosi 235 miliona dolara komercijalnih prihoda godišnje, zavisi isključivo od atraktivnosti njegovih voditelja. Iako je BBC kasnije ponudio višemilionski ugovor Mayu i Hammondu kako bi nastavili da rade na Top Gearu, oni su to odbili, navodeći kao razlog svoju dugogodišnju saradnju s Clarksonom. Ovde je Amazon prepoznao priliku za jačanje vlastite pozicije u borbi s Netflix-om.

Sporazum Amazona i slavnog trojca najveće je ulaganje streaming kompanija nakon što je Netflix prikazivanje dvu sezona serije „Kuća od karata“ platio 100 miliona dolara, a ujedno je i dokaz vrlo intenzivne konkurencije među suparničkim operaterima. Tri sezone nove automobilske emisije biće dostupne samo pretplatnicima Amazon Primea. Analize pokazuju da je Amazon Prime do sada našao put u svega četiri posto britanskih domova dok se Netflix probio u 16 posto domaćinstava. Digitalni mediji proračunato ulažu u velike projekte, računajući na porast broja pretplatnika.