Odluku o izboru studija je najviše anketiranih donelo u višim razredima srednje škole. U svom gradu planira da studira 27% ispitanika, dok će se njih 59% odlučiti za selidbu. Prilikom izbora studija anketiranim budućim studentima je najbitnije da studiraju ono što ih interesuje i što vole, ali je visoko na skali i primenjivost znanja stečenog u praksi, kao i mogućnost zapošljavanja. 73% maturanata planira da bude na budžetu, a ako ne uspeju u toj nameri, više od polovine njih će finansirati roditelji.

Rezultati godišnjeg istraživanja o izboru studija sprovedenih na sajtu Prijemni.infostud.com pokazuju da su i  ove, kao i prethodne godine, maturanti najviše zainteresovani da upišu Medicinu i Informacione tehnologije. Medicinu planira da upiše oko 8% akentiranih, slede Informacione tehnologije, oko 6%, pa Filologija, 5,6%. Ekonomija je prošle godine bila u prva tri izbora, dok je ove godine tek četvrti. I dalje je prisutan blagi pad interesovanja za Pravo.

Ako se namere o planiranim oblastima studija uporede s analizom o traženim zanimanjima sa sajta Poslovi.infostud.com, vidi se da interesovanja budućih studenata nisu sasvim u skladu s ponudom poslova na  ovom sajtu.  Najviše poslova se nudi iz trgovine i prodaje, oko 20% svih oglasa na sajtu. Međutim, za medicinu i filolologiju, za kojima vlada interesovanje kad su u pitanju studije, nema dovoljno ponude poslova na saju Poslovi.infostud.com. Najveći sklad između želja maturanata i potreba tržišta vlada u oblasti IT-ja (oko 19% svih oglasa).