U sedištu „Majkrosofta” u Sijetlu juče je održan 8. Kinesko-američki internetski forum. Forumu su prisustvovali kineski i američki stručnjaci, a sedam preduzeća potpisalo je sporazume o saradnji.

Šef kineske Državne kancelarije za internetsku informatiku, Lu Vej, izjavio je da je predsednik Si Đinping istakao da će kinesko-američki odnosi novog tipa unaprediti novi početak. Kina je odlučan branitelj internetske bezbednosti, a dve zemlje dele zabrinutost za internetsku bezbednost i treba zajedno da ulažu napore u borbu protiv sajber kriminala.

Lu Vej je dodao da Kina poštuje i štiti legalne interese stranih preduzeća. Kina i SAD treba zajedno da jačaju strateško poverenje, predvode digitalnu privredu, obezbeđuju internetsku bezbednost i istražuju pravila.

Otvaranju foruma prisustvovali su Dejvid Čen, zamenik direktora „Majkrosofta”, brus Andrus, zamenik ministra trgovine SAD, Šen Siangjang, zamenik izvršnog direktora „Majkrosofta”, Vu Hećuan, predsednik Kineske internetske asocijacije i Din Garfild, Predsednik Američkog industrijskog saveza za informatiku i tehnologije.