Učenici i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije, u subotu, 16. maja 2015. godine u sportskoj hali „Čair“, u Nišu, njih oko 1000, po prvi put, učestvovaće u svetskom projektu „Sjerpinski tepih“.

U ovom matematičkom projektu, osim učenika iz pedesetak osnovnih i srednjih škola, učestvovaće i učenici iz škola za decu sa posebnim potrebama koji su, takođe, napravili deliće svojih tepiha kroz inkluzivne radionice sa svojim vršnjacima.

tepih

U projektu učestvuje više od 420 škola u 32 zemlje sveta sa preko 26.880 dece, što ga čini jednim od najmasovnijih projekata iz matematike do sada izvedenih, a Srbija pravi njegovu osminu. Republika Srbija je napravila veliki uspeh jer je prva zemlja gde će se praviti ovako veliki tepih van Španije (šesta iteracije će se praviti još u Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Turskoj). U projekat su se uključila i društva učitelja, podružnice matematičara i matematička udruženja.

Jedan od autora ovog projekta, profesor Hose Luis Rodrigez Blans sa katedre za matematiku Univerziteta u Almeriji iz Španije učestvovaće na skupu u Nišu.

Projekat “Sjerpinski tepih“ je neprofitna  aktivnost koja povezuje decu  celog sveta, koja od nalepnica  zajedno prave ogroman geometrijski fraktal, poznat pod imenom tepih Sjerpinskog. Svaki centar koji učestvuje u projektu pravi četvrtu iteraciju tepiha Sjerpinskog, sa 64 dece sa po 64 nalepnica za svako dete-sve ukupno sa 4096 nalepnica. Ove nalepnice i šabloni se dobijaju pri registraciji.

Više informacija može se naći na veb-strani i fejsbuk-strani srpskog dela projekta.