Kompanija Kaspersky sada pomaže korisnicima da preuzmu kontrolu nad svojom privatnošću na internetu, zahvaljujući novom projektu pokrenutom preko Innovation Hub-a kompanije. Rešenje Undatify pojednostavljuje složen proces komuniciranja sa organizacijama o ličnim podacima pojedinca. Uz samo nekoliko klikova, korisnici mogu da pošalju zahtev za dobijanje ili brisanje svojih podataka u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Kako sačivati provatnost na internetu

Prema nedavnom izveštaju kompanije Kaspersky – Odbrana digitalne privatnosti: podizanje lične zaštite na novi nivo – 82% ljudi pokušali su da uklone informacije o sebi koje su postale javno dostupne na veb-sajtovima ili društvenim mrežama, međutim, 37% njih nije čak ni znalo kako to da učini.

Kaspersky Undatify

Kako bi pomogla korisnicima da povrate lične informacije sa interneta, kompanija Kaspersky je pokrenula novu uslugu, pod nazivom Undatify. Novo rešenje, koje deluje u skladu sa odredbama Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti i ostalim zakonima o privatnosti, omogućuje korisnicima da lako komuniciraju sa organizacijama u vezi sa svojim ličnim podacima i zahtevaju kopiju svih podataka o njima, kao i da traže da podaci budu izbrisani, ukoliko je to potrebno.

U nekim slučajevima,ovo se lako može sprovesti kroz popunjavanje specijalnog veb-formulara konkretne organizacije. Kako bi pomogli korisnicima kroz ovaj proces, usluga Undatify sadrži alat pod nazivom Legal Bot.

Legal Bot
Legal Bot interfejs

Legal Bot alatka

Korišćenjem alata Legal Bot korisnici mogu da izaberu organizaciju koju žele da kontaktiraju iz kataloga popularnih organizacija usluge Undatify ili da samostalno dodaju svoj izbor. Korisnik onda odlučuje da li želi kopiju svojih podataka ili pak da ih organizacija izbriše. Legal Bot zatim generiše formalni zahtev koji se može poslati putem interfejsa.

Nakon što dobije odgovor organizacije na poslat zahtev, Legal Bot omogućava algoritmima mašinskog učenja da analiziraju njegov sadržaj i na osnovu toga korisniku daje predloge za preduzimanje sledećih koraka.

Na primer, ukoliko kompanija odbije zahtev pojedinca, Legal Bot predlaže dodatnu argumentaciju kako bi se odgovorilo na specifične razloge koji stoje iza tog odbijanja. Legal Bot zatim može korisniku dati prilagođene preporuke tokom celog procesa komunikacije sa kompanijom.