Sedamdeset i pet romskih zdravstvenih medijatorki danas je dobilo novu opremu i dodatnu obuku za rad u okviru projekta „Povezivanje“, koji realizuju Ministarstvo zdravlja, UNICEF Srbija i kompanija Telenor. Na ovaj nacin bice znacajno poboljsan i ubrzan proces evidentiranja i pracenja zdravstvenog statusa romskih porodica, kao i kvalitetnije informisanje i edukacija romske dece u Srbiji.

telenor-fondacija

Projekat zdravstvenih medijatorki pokrenulo je Ministarstvo zdravlja 2008. godine zeleci da unapredi zdravlje i kvalitet zivota Roma u Srbiji. UNICEF i Telenor su se prikljucili projektu „Povezivanje“ kako bi, organizovanjem dodatne obuke i obezbedjenjem kompjutera i mobilnih telefona, pomogli da se uspostavi sistem evidentiranja i pracenja zdravstvenog statusa romske dece i porodica, kao i  pruzanja usluga u lokalnim zajednicama. Zahvaljujuci projektu, prvi put u Srbiji imamo bazu podataka o Romima koju koriste drzavne institucije.

 

„Izuzetno nam je zadovoljstvo sto Ministarstvo zdravlja ucestvuje u projektu „Povezivanje“ sa nasim partnerima iz UNICEF-a i Telenora Srbije, kojima bih zeleo jos jednom ovom prilikom da se zahvalim na svemu što cine da ovaj projekat bude realizovan na što kvalitetniji nacin.

Do sada je putem konkursa angazovano 75 zdravstvenih medijatorki u 60 opstina na teritoriji Republike Srbije, a za njihov rad u budzetu za 2015. godinu je opredeljeno 35 miliona dinara. Sve one su zaposlene pri Patronaznim sluzbama Domova zdravlja. Medjutim, kako njihov svakodnevni rad zahteva angazovanje na terenu u cilju povezivanja romske zajednice sa zdravstvenom sluzbom, edukaciju romske populacije u oblasti zdravstvene zastite, ucestvovanje u kampanjama promocije zdravlja i imunizacije, pomaganje Romima oko dobijanja osnovnih dokumenata, pomoc u opremi i obuci, koju ce danas dobiti im je neophodna kako bi njihov rad bio objedinjen i pravovremeno azuriran. Samo zajednickim radom i dodatnim ulaganjem u razvijanje projekta „Povezivanje“ medijatorke ce i dalje ciniti sponu izmedju naseg zdravstvenog sistema i romske populacije, koja ce na taj nacin imati priliku da bude prepoznata kao ravnopravni deo naseg drustva“, istakao je prof dr Berislav Vekic, drzavni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

 

Medijatorke ce, zahvaljujuci novoj opremi i pristupu internetu moci odmah da unesu podatke u bazu, a istovremeno biti u mogucnosti da sa romskim porodicama i decom podele sve edukativne materijale, urade online obuku, i sl. Na ovaj nacin, dodatno se unapredjuje efikasnost rada medijatorki na terenu.

 

„Zdravstvena edukacija romske populacije izuzetno je znacajna. Obuke za  zdravstvene medijatorke i dostupnost prilagodjenih edukativnih materijala uz modernu opremu za njihovo sprovodjenje, pomoci ce medijatorkama da zajedno sa romskim roditeljima rade na unapredjenju razvoja, bezbednosti, ishrane i celokupnog zdravlja i blagostanja romske dece”, istakao je Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji. On je zahvalio kompaniji Telenor koja je podrskom uvodjenju informaciono-komunikacionih tehnologija u rad zdravstvenih medijatorki jos 2010. godine otvorila put ka inovativnom pruzanju i pracenju usluga u romskim zajednicama.  „Ucestvovanje u pruzanju pomoci deci treba da bude inspiracija za celi privatni sektor u Srbiji u promovisanju istinske drustvene odgovornosti i kulture davanja,” zakljucio je gospodin Saint-Lot.

 

Tokom prethodnih godina zdravstvene medijatorke su u potpunosti  ispunile svoju ulogu spone izmedju zdravstvenog sistema i romske populacije. Znacajno  se povecao pristup Roma zdravstvenim uslugama, duplo se smanjila smrtnost romske dece u romskim naseljima, a njihov rad pomogao je romskim porodicama da ostvare i mnoga druga prava koja im pripadaju.

 

„U okviru projekta, zahvaljujuci nasim servisima, znanju, opremi i mobilnom internetu, zdravstvene medijatorke uspevaju da povezu Rome sa razlicitim institucijama i tako im pomognu da nauce da ostvaruju svoja gradjanska prava. Do sada, obavljeno je 170.278 poseta i ukupno je registrovano 140.408 Roma iz nehigijenskih naselja. Nasa privilegija je da poslujemo u industriji koja je jedan od kljucnih pokretaca promene i odrzivosti. Stalna teznja za promenama cini nase poslovanje odrzivim, a ono se bazira na cvrstom uverenju da je nas zadatak da pomognemo ljudima kako bi na najbolji nacin iskoristili prednosti povezanosti. Nova tehnička oprema, kao i unapredjena baza za evidentiranje predstavljaju sledeci korak u okviru Telenorove strategije Internet za sve,“ rekla je Marija Vujanic, Direktorka komunikacija i spoljnih poslova kompanije Telenor.