data

Broj različitih zloupotreba preko Interneta u Srbiji raste iz godine u godinu, a statistika pokazuje da je svake godine oko 50 odsto više prijavljenih slučajeva. Ovo su samo neki od podataka iznesenih na međunarodnoj konferenciji posvećenoj bezbednosti poslovnih informacija „BISEC 2016“ koju je organizovao Univerzitet Metropolitan. Jedan od zaključaka ovog stručnog skupa je i da sajber bezbednost više ne može da se posmatra odvojeno od bezbednosti u realnom svetu.

 

„Kao jedna od vodećih visokoškolskih ustanova u zemlji i lider u obrazovanju na polju informacionih tehnologija, Univerzitet Metropolitan već osmu godinu za redom u fokus stavlja najaktuelniju problematiku našeg vremena, a to je zaštita na internetu“, rekao je Prof. dr Dragan Domazet, rektor Univerziteta Metropolitan i dodao: „Želeli smo da sa ovakvom konferencijom damo doprinos procesu razvoja u ovoj oblasti kako bismo što pre uhvatili priključak sa razvijenim zemljama.“

 

Vodeći stručnjaci iz oblasti bezbednosti informacija iz zemlje i regiona razmenili su iskustva vezana za najnovije tehnologije i standarde koji se primenjuju u praksi kada su u pitanju zaštita i bezbednost informacionih i komunikacionih sistema. Neke od tema obuhvatale su i bezbednost Web aplikacija, Wi-Fi mreža, kao i bezbednost Cloud sistema.

 

„Šteta koja nastane kao rezultat sajber napada je veoma realna i izaziva stvarne posledice i u fizičkom svetu. Ljudi se obično vode time da njihovi lični podaci nisu zanimljivi hakerima i da najgore što može da im se desi jeste da im neko zloupotrebi platnu karticu ali, ukoliko se napad desi čitava perspektiva se menja i tek tada postaje jasno koliko je bezbednost važna“, rekao je dr Igor Franc, docent na Fakultetu informacinih tehnologija Univerziteta Metropolitan i jedan od naših najboljih stručnjaka za bezbednost na internetu.

 

Konferencija BISEC 2016 ove godine je prvi put imala međunarodni karakter i još jedom je skrenula pažnju stručne i šire javnosti na značaj čvrste saradnje između privrede, javnog sektora i akademske zajednice u oblasti bezbednosti informacionih i komunikacionih sistema.