U okviru manifestacije Maj mesec matematike, Centar za promociju nauke u utorak, 16. maja, organizuje veliki Matematički šou, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Program će trajati od 17 časova do 22 časa, a posetioci će moći u bilo kom trenutku da dođu i pogledaju deo programa koji ih najviše zanima.
Matematički šou, na kom će učestvovati domaći i strani popularizatori nauke, i pre svega matematike, predstaviće ovu disciplinu na drugačiji i zabavan način, pun trikova, žongliranja i igre. Posetioci ove zabavne matematičke igraonice biće u prilici da saznaju kakve matematičke tajne se kriju u žongliranju ili kako se matematički objašnjavaju kartaški trikovi. Glavni događaj tokom M3 okupiće poznate svetske matematičke zvezde, kao i domaće naučnike koji će održati kratka popularna predavanja o primeni matematike u svakodnevnim situacijama.
U programu učestvuju Džejms Tenton, koji se osim popularizacijom matematike bavi i reformom nastave, Kolm Malkahai, matematičar akademik i mađioničar amater, Ben Sparks, koga osim matematike zanimaju i muzika i fotografija, Kolin Rajt, poznat po spajanju matematike i žongliranja, Kristof Fenjesi, filozof i umetnik koji se bavi matematikom, Oliver Tošković, psiholog koga u matematici posebno interesuje odgovor na pitanje kako je opažamo, i Dragan Mašulović, matematičar i informatičar koji se bavi popularizacijom matematike. Šou vodi Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke.
Ulaz je slobodan, a program je na engleskom jeziku, uz obezbeđen prevod na srpski jezik.
Program:
17:00 – 17:40 Ben Sparks – The Sacred Geometry of Chance
17:45 – 18:15 Dragan Mašulović – Ordo ab Chao – Order from Chaos
18:20 – 18:50 Kolm Malkahai – Mathemagic with a Deck of Cards
18:50 – 19:20 Pauza
19:20 – 19:55 Kristof Fenjesi – Let’s Make Mathematics Cool Again! Breaking the Ice with STEAM from the Arctics to Africa and Back
20:00 – 20:30 – Kolin Rajt – Juggling: Theory and Practice
20:30 – 20:50 Pauza
20:50 – 21:25 Oliver Tošković – Geometrija opažanja
21:30 – 22:00 Džejms Tenton – Exploding Dots
Moderator:
Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke