Izvršni direktor kompanije Rakuten Hiroši Mikitani objavio je da će Viber, globalna aplikacija za razmenu poruka (članica Rakuten porodice kompanija od 2014.godine) ponuditi besplatne pozive između stanovnika Sjedinjenih Američkih Država i zemalja pogođenih zabranom ulaska u Ameriku putem svog putem svog Viber Out servisa.

Korišćenje ove opcije omogućiće korisnicima Vibera da besplatno obavljaju pozive ka fiksnim i mobilnim brojevima sagovornika iz sedam zemalja na koje je uticala odluka Trampove administracije – Somalijom, Sudanom, Sirijom, Iranom, Irakom, Libijom i Jemenom. Na isti način, besplatno, korisnici u tim zemljama će moći će da pozivaju brojeve u SAD.

Operativni direktor kompanije Viber Majkl Šmilov izjavio je ovim povodom: “Misija aplikacije Viber je da besplatno i bezbedno povezuje ljude širom sveta, bez obzira gde se nalazili. U ovakvim okolnostima, osećamo se obaveznim prema našim korisnicima da im omogućimo da ostanu u kontaktu – naročito kada su primorani da budu fizički razdvojeni.”

Viber je već pokrenuo ovu uslugu – nepuna 24 sata posle ove objave – uz napomenu da će pozivi biti najboljeg mogućeg kvaliteta – po ustanovljenim standardima Viber Out servisa.

Valja spomenuti da Viber nije jedina aplikacija koja je izašla u susret onima na koje je direktno uticala ova kontroverzna odluka novoustoličene administracije u SAD. U subotu, suosnivač i Izvršni Direktor aplikacije Airbnb za pronalaženje povoljnog smeštaja širom sveta, Brajan Česki, objavio je da će raditi na tome da se preko nje omogući besplatan kratkoročni smeštaj za sve one pogođene ovom izvršnom direktivom.