Renomirane nagrade Leading Lights 2015 dodeljene su sinoć u Čikagu i tom prilikom je kompanija Vip mobile, deo Telekom Austrija Grupe, dobila još jedno značajno globalno priznanje u oblasti telekomunikacija za svoje inovacije u pogledu mreže.

Dejan Kastelic, direktor/CTO Vip mobile primio je nagradu za najinovativniju strategiju virtualizacije mrežnih funkcija (NFV):

“S obzirom na to da smo najmlađi operater u Srbji, inovacije u korist korisnika i celokupnog tržišta čine samu srž strategije kompanije Vip. Ova prestižna nagrada je još jedan dokaz da je Telekom Austrija Grupa priznata kao pionir u oblasti virtualizacije funkcija mreže i da je Vip glavni pokretač koji lokalno tržište približava standardima EU, kao i globalnim standardima. Uz pomoć već primenjenih i planiranih NFV koncepata bićemo u mogućnosti da nove, relevantne servise i usluge jož brže uvedemo na tržište“ rekao je Kastelic.

 

NFV je novi koncept koji će u potpunosti promeniti način na koji telekomunikacioni operateri širom sveta planiraju i grade svoju mrežnu infrastrukturu. Virtualizacija omogućuje instaliranje i premeštanje softvera koji sadrži servise na različite lokacije na mreži, tamo gde postoji potreba, bez potrebe za nabavkom i instaliranjem hardverske opreme. Na taj način ceo proces omogućava uštede za  operatere i omogućuje im da znatno brže testiraju i ponude nove servise za korisnike.

U okviru kompanije Vip, NFV koncept u živoj mreži se primenjuje gotovo 2 godine na MMSC (servisni centar za multimedijalne poruke), a operater se priprema za migraciju SMS centra na virtualizovano okruženje u bliskoj budućnosti. Vip je među prvima u svetu testirao uslugu prenosa razgovora putem LTE mreže (VoLTE) u potpuno virtualizovanom mrežnom okruženju i prezentovao ovaj servis u februaru 2015. godine u Beogradu. Za ovo dostignuće kompaniji Vip mobile je u Londonu nedavno uručena nagrada Global Telecomm Business za inovacije u oblasti telekomunikacija.