Projekat za razotkrivanje ugljenika (engl. Carbon Disclosure Project – CDP), međunarodna organizacija za zaštitu okoline, proglasila je kompaniju Xerox liderom u pružanju pouzdanih informacija o emisijama ugljenika i potrošnji energije investitorima i globalnom tržištu.

Priznanje dolazi uoči održavanja konferencije UN-a o klimatskim promenama (COP21) u Parizu, na kojoj su se sastali predstavnici država kako bi zajednički radili na smanjenju globalnih emisija ugljenika i ograničavanju povećanja temperature.

Xerox skener
Xerox skener

„Kako svet prati šta se događa nakon dogovora o klimatskim promenama u Parizu i očekuje budućnost sa niskom emisijom ugljenika, pouzdane informacije o tome kako kompanije utiču na ovaj prelaz postaju još važnije,“ izjavio je Paul Dickinson, izvršni predsednik i suosnivač CDP-a, neprofitne, nevladine organizacije koja prikuplja podatke o klimatskim promenama i rizicima za vode i šume, koje dostavljaju kompanije. „Iz tog razloga čestitamo onim kompanijama koje su uvrštene u CDP-ov Indeks vodećih kompanija po objavljivanju podataka o klimatskim promenama (engl. Global Climate Disclosure Leadership Index)“, izjavio je Dickinson.

Kompanija Xerox je uvrštena u S&P-ev Indeks vodećih kompanija po objavljivanju podataka o klimatskim promenama (engl. Climate Disclosure Leadership Indeks – CDLI) zbog kvaliteta izveštavanja o emisijama ugljenika i potrošnji energije, koje dostavlja CDP-ovom programu o klimatskim promenama. Dostavljeni podaci nezavisno se ocenjuju prema CDP-ovom sistemu bodovanja i od mogućih 100 bodova Xerox je osvojio 99. Samo one kompanije koje ostvare gornjih 10 posto bodova uvrštavaju se u indeks vodećih kompanija.

CDP-ova zbirka podataka o rizicima, najveća u svetu, omogućuje kompanijama, investitorima i gradovima da još više umanje rizik, iskoriste prilike i donesu takve investicione odluke koje će voditi prema više održivom svetu.