Proizvodnja i prodaja krivotvorenih i ilegalnih potrošnih materijala za štampače predstavlja veliki problem proizvođačima, a neprofitna organizacija Imaging Supplies Coalition procenjuje da šteta u svetu iznosi čak 3,5 milijardi američkih dolara. Kako bi odgovorila na ovaj problem, kompanija Xerox sprovela je niz racija i zaplena proizvoda kako bi zaštitila svoje korisnike od opasnih i krivotvorenih potrošnih materijala.

 

Xerox pažljivo prati narudžbine i distribuciju svojih originalnih delova i blisko sarađuje sa vladinim telima kako bi zaustavio prodaju krivotvorenih delova. Poslednji napori u prevenciji proizvodnje krivotvorina uključuju:

 

  • Zaplenu materijala namenjenih proizvodnji hiljada krivotvorenih uložaka mastila u fabrici u Maroku. Ulična vrednost ovih krivotvorenih proizvoda procenjena je na više od 2,5 miliona američkih dolara, a vlasnik fabrike je u zatvoru i čeka suđenje.

 

  • Zaplenu stotina krivotvorenih tonera i hiljada uložaka mastila i kutija pronađenih kod distributera opreme za štampače u Mumbaiju, Indiji. Šteta iznosi 25.000 američkih dolara, a kazneni progon vlasnika kompanije je u toku.

 

  • Dve racije sprovedene u regiji Antalya u Turskoj. Vlasti su zaplenile krivotvorene delove kao i materijale korišćene u krivotvorenju, poput ploča za štampanje, oznaka i materijala za pakovanje vrednih 1,2 miliona dolara. Zatvorena je i ilegalna proizvodnja u kojoj su se mešali krivotvoreni toneri sa originalnim Xerox štamparskim ulošcima, koji su zatim bili prodavani prodavnicama u južnoj Turskoj.

 

Osim sprečavanja procesa krivotvorenja, Xerox je takođe identifikovao i distributere ilegalnih krivotvorenih štamparskih uložaka, proizvoda u kojima se koriste originalni zaštitni znakovi proizvođača, i preduzeo sve potrebne mere kako bi zaustavio njihovu ilegalnu trgovinu. Braneći prava na intelektualno vlasništvo, kompanija Xerox nedavno je učestvovala u sprovođenju zakona kojim je naloženo trgovcima u Rumunijij i drugim zemljama u razvoju da poštuju pravo na zaštitni znak Xerox. Ovo je rezultiralo uklanjanjem proizvoda koji nedozvoljeno koriste zaštitni kompanije Xerox i dogovorom da se umesto njih prodaju originalni Xerox potrošni materijali.

 

Krivotvoreni štamparski ulošci se često kvare, uzrokujući loš kvalitet štampe i skupe štete na vitalnim delovima štampača“ – izjavio je Kevin Weaver, predsednik Brand Protection grupe, Xerox Supplies Business grupe. „Dokle god se neki ljudi bave krivotvorenjem potrošnih materijala za štampače, mi ćemo nastaviti borbu kako bi zaštitili naše korisnike i zaustavili distribuciju krivotvorenih i ilegalnih potrošnih delova“.

 

Širom sveta kompanija Xerox štiti svoje korisnike sprovođenjem brojnih inspekcija u skladištima sa delovima i distributivnim centrima, kako bi proverila autentičnost proizvoda koji se u njima nalaze i sprečila pojavljivanje krivotvorenih delova u globalnom lancu snabdevanja. Korisnici mogu proveriti autentičnost svojih Xerox proizvoda uz pomoć sledećih metoda:

 

  • Putem portala Genuine Xerox Rewards Program na kojem korisnici mogu uneti serijski broj sa oznake za sigurnost/overu autentičnosti proizvoda nakon čega će momentalno primiti potvrdu autentičnosti proizvoda. Korisnici ovime dobijaju i nagradne bodove za svoju kupovinu koje mogu zameniti za proizvode.
  • Potrošne materijale uvek kupujte od kompanije Xerox ili jednog od njenih ovlašćenih distributera.
  • Ako vam se neki od proizvoda kompanije Xerox čine sumnjivim, kontaktirajte Brand Protection Group kompanije Xerox.