Kompaniju Xerox prepoznao je Institut Ethisphere, svetski predvodnik u definisanju i unapređivanju svetskih poslovnih praksi kao Najetičniju kompaniju na svetu 2016.®.

Ova godina označava desetu godišnjicu Instituta Ethisphere i dodele titule najetičnijih kompanija na svetu kojom se priznaju one kompanije koje usklađuju načela sa delima, neumorno rade kako bi poverenje postalo deo njihovog korporativnog DNK i tako delujući, oblikuju buduće industrijske standarde uvođenjem najboljih praksi sutrašnjice već danas. Xerox je jedna od 14 kompanija koje su dobitnici deset puta, čime se ističe predanost kompanije vodećim etičkim poslovnim standardima i praksama.

„Od naših početaka Xerox je poznat po etičnom ponašanju i integritetu”, izjavio je Don Liu, glavni savetnik i advokat kompanije Xerox. „Integritetom stičemo jedan od najvećih kvaliteta kojem poslovanje može težiti: poverenje klijenata, ulagača, kolega i zajednica u kojima radimo i živimo. To poverenje se stiče poverenjem svakog zaposlenog kompanije Xerox širom sveta.”

Ocena Najetičnije kompanije na svetu temelji se u okviru Instituta Ethisphere Koeficijent etike™ (EQ) koji je razvijan tokom godina i proveravan i dorađivan stručnim savetima Savetodavnog veća za metodologiju Instituta Ethisphere za Najetičniju kompaniju na svetu. EQ omogućuje kvantitativnu ocenu učinkovitosti kompanije na objektivan, dosledan i standardizovan način. Prikupljene informacije pružaju sveobuhvatno uzorkovanje konačnih kriterijuma osnovnih kompetencija, umesto svih aspekata korporacijskog upravljanja, rizika, održivosti, skladnosti i etike.

Rezultati se generišu u pet ključnih kategorija: program etike i usklađenosti (35 %), korporativno građanstvo i odgovornost (20 %), kultura etike (20 %), upravljanje (15 %) i vođstvo, inovacija i reputacija (10 %) i dostavljaju se svim kompanijama  koje učestvuju u postupku.

Kompanije se uzdaju u Institut Ethisphere da će neprestano dizati i meriti standarde korporativnog ponašanja. Oni koji pokažu vođstvo u područjima kao što je građanstvo, integritet i transparentnost stvaraju više vrednosti svojim ulagačima, zajednicama, korisnicima i zaposlenima, time ustaljujući održivu poslovnu prednost”, objasnio je glavni izvršni direktor Instituta Ethisphere, Timothy Erblich. „Čestitamo svima u kompaniji Xerox što su prepoznati kao najetičnija kompanija na svetu.”