Xiaomi pametne naočare

Svetski tehnološki lider, Xiaomi je danas najavio Xiaomi pametne naočare – potpuno novi pametni prenosivi uređaj. Xiaomi pametne naočare kombinuju sistem za slikanje i senzore u suptilan, jednostavan dizajn naočara kroz tehnologiju optičkog talasnog vodiča MicroLED. Sa težinom od samo 51 g, Xiaomi pametne naočare mogu prikazati poruke i obaveštenja, upućivati pozive, koristiti navigaciju, snimati fotografije i prevoditi tekst pred vašim očima.

Da bi se uskladili sa oblikom običnih naočara, moraju se prevazići omanji izazovi u prikazu slika i rasporedu unutrašnjih komponenti. Xiaomi pametne naočare usvajaju tehnologiju snimanja MicroLED kako bi se smanjio prostor potreban za strukturni dizajn, kao i ukupna težinu uređaja.

Da bi se sistem za snimanje neprimetno uklopio u okvir, MicroLED je nesumnjivo najbolji izbor. Kao i kod OLED tehnologije, pikseli MicroLED-a su pojedinačno osvetljeni – njegova emisiona svojstva omogućavaju svetlije ekrane i dublju crnu boju. MicroLED  ima i veću gustinu piksela i duži vek trajanja, uz jednostavniju strukturu. Ovo omogućava kompaktniji ekran, kao i lakšu integraciju ekrana.

Xiaomi pametne naočare imaju čip ekrana dimenzija samo 2,4 mm x 2,02 mm. Pod mikroskopom, ekran je otprilike veličine zrna pirinča, sa pojedinačnim pikselima veličine 4 mm – što omogućava da se ekran savršeno uklopi u okvir stakla na naočarima. Da bismo omogućili da dovoljna količina svetlosti  prođe kroz komplikovane optičke strukture pre nego što dođe do oka, čak i pri oštrom direktnom sunčevom svetlu, odlučili smo se za ultra-efikasno rešenje – monohromatski ekran, koji može da dostigne vrhunsku svetlinu od 2 miliona nita.

Usvajanjem tehnologije optičkog talasovoda koja prelama svetlost na 180 °, ekran MicroLED precizno prenosi svetlosne snopove do ljudskog oka kroz mikroskopsku rešetkastu strukturu optičkog talasovoda.

Struktura rešetke ugravirana na unutrašnju površinu sočiva omogućava da se svetlost prelama na jedinstven način, usmeravajući je bezbedno u ljudsko oko. Proces refrakcije uključuje odbijanje svetlosnih snopova bezbroj puta, omogućavajući ljudskom oku da vidi kompletnu sliku i značajno povećava upotrebljivost tokom nošenja. Sve se to radi unutar jednog sočiva, umesto da se koriste složeni višestruki objektivi ili ogledala kao što to rade neki drugi proizvodi. Tehnologija optičkih talasovoda značajno smanjuje veličinu i težinu uređaja, pa stoga omogućava pametnim naočarima da približno zadrže formu tradicionalnih naočara.

Nije „DRUGI EKRAN PAMETNOG TELEFONA“, već́ NEZAVISNI PRENOSIVI UREĐAJ

Xiaomi pametne naočare integrišu ukupno 497 komponenti, uključujući minijaturne senzore i komunikacione module, tako da to nije samo „drugi ekran“ za vaš pametni telefon, već funkcioniše kao novi pametni terminal sa nezavisnim radnim sposobnostima. Osim osnovnih obaveštenja, prikaza poziva itd., on takođe može nezavisno dovršiti funkcije kao što su navigacija, snimanje fotografija, teleprompter i prevod teksta i fotografija u realnom vremenu. S obzirom na upotrebu, ključna logika interakcije je takođe implementirana kako bi se smanjili prekidi u nezgodno vreme i blagovremeno prikazali važne informacije kada su kritične.

Moramo izgraditi logiku interakcije koja ne ometa uobičajenu upotrebu, ali blagovremeno prikazuje ključne informacije. Nakon mnogih detaljnih diskusija, konačno je potvrđeno nekoliko ključnih scenarija, uključujući „obaveštenje o ključu“, „telefonski poziv“, „navigaciju“ i „prevođenje fotografija“, a kao primarni metod interakcije koristi se Xiao AI Assistant. Na ovaj način, Xiaomi  pametne naočare mogu prikazati najvažnije informacije u trenutku kada su potrebne.

Uz primer „Obaveštenja“, očigledno je neprikladno prikazivati sva  obaveštenja sa vašeg pametnog telefona pred vašim očima. Zbog toga Xiaomi pametne naočare biraju najvažnije poruke, poput alarma pametne kuće, hitnih informacija iz kancelarijskih aplikacija i poruka od važnih kontakata itd., kako bi izbegle prekomerno uznemiravanje korisnika.

„Telefonski poziv“ je najprirodniji scenario za Xiaomi pametne naočare i moći ćete da vidite broj druge strane kada vas pozove. Koristeći ugrađeni mikrofon i zvučnik sa dvostrukim snopom, obe strane mogu jasno da se čuju.

„Navigacija“ je veoma korisna u scenarijima vožnje i vožnje biciklom. Xiaomi pametne naočare mogu predstaviti puteve i mape ispred vas u realnom vremenu, tako da možete bezbedno i praktično držati oči na putu.

Kamera od 5 megapiksela na prednjoj strani naočara takođe može da fotografiše i prevodi tekst na fotografijama, što je izuzetno zgodno kada putujete. Korišćenjem ugrađenog mikrofona i zaštićenog algoritma za prevođenje, Xiaomi pametne naočare mogu da prepišu zvuk u tekst sa prevodima simultano. Indikatorska lampica pored kamere će svetleti dok se fotografiše kako bi označila da je kamera u upotrebi.

Da bi se postigao ovako visok nivo funkcionalnosti, naočare moraju biti opremljene ARM procesorom, baterijom sa četiri jezgra, dodirnom tablom, Wi-Fi/Bluetooth modulima, Android operativnim sistemom i drugim. Čak i uz sve ove karakteristike, uređaj teži samo 51 g. Sve ovo omogućava da Xiaomi pametne naočare zadrže tradicionalni oblik naočara, ali da u funkciji nadmašuju druge postojeće pametne naočare.

Rečeno je: “svaka dovoljno napredna tehnologija se ne razlikuje od magije”. Xiaomi pametne naočare koriste inženjerski način razmišljanja za stvaranje budućeg pogleda na svet.