Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pustio je u rad predajnik JP Emisiona tehnika i veze na planini Golija čime je 30.000 domaćinstava na Pešteru i podgojlijskim selima dobilo kvalitetan digitalni televizijski signal.

Ljajić je ukazao da je do sada digitalnim signalom pokriveno 97,8 odsto Srbije, ali da će se u narednom periodu pokušati dodatno pojačati pokrivenost digitalnim signalom.

Ministar je precizirao da se radi o jednom od najvećih projekata u toj oblasti.

digitalizacija

“Taj projekat je državi doneo 90 miliona evra čiste dobiti, a stanovništvu mogućnost da dobije kvalitetnu sliku, zvuk i naravno mnogo servisa i usluga koje pruža digitalna televizija”, rekao je Ljajić.

On je kazao da je ostalo 2,2 odsto stanovništva sa nepokrivenim signalom i dodao da je standard u toj oblasti da se država smatra digitalizovanom ako je pokrivenost 95 odsto.

“Mi smo pokrili više od toga, ali smo odlučili da pokrijemo i ovih dva odsto stanovništva Srbije digitalnim signalom. Danas je puštena jedna digitalna stanica, a od juna meseca do danas je pušteno 15″, rekao je Ljajić.

On je dodao da je nemoguće pokriti 100 odsto teritorije zbog tehničkih i geografskih razloga, ali da veruje da se može postići pokrivenost od 99 odsto, što se smatra neverovatnim uspehom.

Ministar je ponovio da će oko 30.000 stanovnika Golije i Peštera dobiti digitalni signal sa 15 kanala i dodao da će puštanjem u rad tog predajnika ETV-a i korisnici u Novom Pazaru dobiti još bolji signal.