xiaomi

Kompanija Xiaomi, globalni tehnološki lider, nedavno je okončala mesec podizanja svesti na temu bezbednosti i privatnosti u Xiaomi naučno-tehnološkom parku. Tokom aktivnosti u junu, kompanija je zaposlenima, rukovodiocima u industriji, industrijskim stručnjacima i javnosti istakla detalje svoje prakse na polju informacione sigurnosti i zaštite privatnosti. Kompanija je takođe distribuirala i dva dokumenta na temu bezbednosti i privatnosti, kao i izveštaj o transparentnosti i sigurnosti podataka.

Ovo je već druga godina kako kompanija Xiaomi organizuje mesec podizanja svesti o bezbednosti i zaštiti privatnosti. Ove godine tema je bila „Bezbednost je naša zajednička odgovornost. Uvek razmislite pre nego što nešto uradite. “ Cilj je bio pokazati odlučnost kompanije Xiaomi da sledi vodeće industrijske standarde u pogledu bezbednosti i privatnosti i ojačanje posvećenosti kompanije kada je u pitanju transparentnost.

Cui Baoqiu, potpredsednik kompanije Xiaomi i predsednik Odbora za bezbednost i privatnost, rekao je: „Kao vodeći proizvođač Android pametnih telefona, snosimo veliku odgovornost. Posvećeni smo da potrošačima stavimo do znanja kako se njihovi lični podaci prikupljaju, koriste i štite. Ponosni smo što možemo reći da Xiaomi poštuje standarde svetske klase u pogledu bezbednosti, privatnosti i transparentnosti.

Zaštita podataka i privatnosti korisnika uvek je bila prioritet kompanije Xiaomi. Xiaomi je još 2014. godine osnovao svoj Komitet za bezbednost i privatnost. U 2016. godini, Xiaomi je postao prva kineska kompanija koja je dobila sertifikat od TrustArc-a. Xiaomi je 2018. usvojio Opštu uredbu o zaštiti podataka (GDPR) definisanu od strane Evropske unije. Iste godine, prakse kompanije Xiaomi na polju bezbednosti i privatnosti su sertifikovane po ISO / IEC 27001, ISO / IEC 27018 standardnima. Xiaomi je takođe objavio i prvu verziju dokumenta koji se bavi bezbednosti i privatnosti MIUI sistema.

Tokom prošlog meseca zaposleni i posetioci su imali priliku da nauče više na temu bezbednosti i privatnost. Svi učesnici su mogli putem interaktivne izložbe da nauče kako zaštititi lične podatke. Za zaposlene u kompaniji su održani i časovi Bezbednosne akademije, koji su pokrivali teme za različita odeljenja, na primer, „Kako se pridržavati zaštite privatnosti tokom razvoja proizvoda“, „Opšta istraživanja i razvoj bezbednosti“ i „Kontrola poslovnog rizika“ itd. Xiaomi Cup CTF takmičenje pružilo je priliku hiljadama inženjera da se ponašaju kao „hakeri“ i da se takmiče u kodiranju kako bi rešili izazove na polju privatnosti. Kompanija je takođe pozvala instruktore sertifikovane od strane Međunarodnog udruženja profesionalaca na polju privatnosti (IAPP) da sprovedu stručnu obuku za zaposlene.

Xiaomi je takođe držao IoT Security i Privacy Protection panel diskusije sa stručnjacima iz industrije sigurnosti i privatnosti. Učesnici su bili Margaret Honda, menadžer za globalna istraživanja u IAPP, Brad Ree, tehnički direktor u kompaniji ioXt, David Mudd, direktor za globalno sertifikovanje digitalnih proizvoda u BSI, Scott Roberts, direktor Android Security Assurance odeljenja u Google-u, Richard Watson, vodeći partner zadužen za menadžment rizika sajber sigurnosti u APAC regionu kompanije EY, i Paul Breitbarth, direktor globalne politike i strategije EU u kompaniji TrustArc.

Richard Watson, vodeći partner zadužen za menadžment rizika sajber sigurnosti u APAC regionu kompanije EY, istakao je da potrošači očekuju da se njihovi podaci prikupljaju i čuvaju na siguran način. Najvažniji faktori prilikom deljenja ličnih podataka sa organizacijom bili su sigurni procesi prikupljanja i skladištenja (63%), kontrola nad tim koji se podaci dele (57%) i poverenje (51%). Paul Breitbarth, direktor za globalnu politiku i strategiju EU u kompaniji TrustArc, savetovao je organizacije na temu međunarodnog prenosa korisničkih podataka. Pričao je takođe i o značaju izvoznika podataka da obezbede suštinski ekvivalentan nivo zaštite podataka poštujući međunarodne zakone i preduzimajući druge radnje koje se mogu verifikovati.

Tokom meseca su takođe izdata dva važna dokumenta na temu privatnosti: dokument o privatnosti MIUI sistema i dokument o privatnosti Xiaomi loT platforme. Oba dokumenta sumiraju politiku privatnosti kompanije Xiaomi i prakse u MIUI i IoT proizvodima i objašnjavaju kakvi se korisnički podaci prikupljaju i kako se koriste i štite. Takođe ilustruju politiku privatnosti svake aplikacije koja dolazi sa MIUI sistemom i drugim često korišćenim loT proizvodima. Ovi dokumenti se mogu naći u centru za poverenje kompanije Xiaomi, https://trust.mi.com/. Pored toga, Xiaomi je objavio i Izveštaj o transparentnosti 2020 na https://trust.mi.com/, detaljno opisujući zahteve koje je Xiaomi primio od vlada i agencija za sprovođenje zakona širom sveta i kako je Xiaomi odgovorio na njih.

Transparentnost, odgovornost, kontrola koja se daje korisnicima, sigurnost i usaglašenost su principi zaštite privatnosti kompanije Xiaomi. Kompanija se pridržava lokalnih zakona na svim tržištima na kojima posluje i nikada neće prestati da proizvodi sigurne i pouzdane proizvode širom sveta kako bi pomogla svima da uživaju u boljem životu putem inovativnih tehnologija.