Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će na Samitu EU koji se danas održava u Sofiji biti potpisana izjava lidera Evropske unije sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, o podršci digitalnoj agendi, što jeste korak u pravcu dogovora Evropske unije i zemalja regiona o ukidanju rominga, ali i da taj proces neće biti ni jednostavan, ni brz, ni lak.

U agendi bi, objašnjava Ljajić za agenciju Beta, trebalo da bude navedena podrška snižavanju rominga na Zapadnom Balkanu, kao i stavka podrške procesu ukidanja rominga.

„Proces ukidanja rominga podrazumeva izmenu postojeće direktive EU koja podrazumeva ukidanje rominga samo za članice EU, a treba imati u vidu i interese operatera. Zbog svega toga, jasno je da proces neće biti ni jednostavan, ni brz ni lak, ali i da je ovo korak u pravcu ukidanja rominga. Ne bi trebalo stvarati nerealna očekivanja“, istakao je Ljajić.

Ministar je podsetio i da su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija već potpisale sporazum o snižavanju cena rominga.