sat programiranja

Microsoft je u Srbiji organizovao akciju „Sat programiranja“ kao podršku globalnoj inicijativi Hour of Code neprofitne organizacije Code.org, koja se već treću godinu sprovodi širom sveta u cilju širenja globalnog pristupa kompjuterskom obrazovanju. Ovogodišnji Hour of Code, Microsoft je organizovao u saradnji sa Univerzitetom Metropolitan i studentskom organizacijom „Met Lab“.

Akcija je završena organizacijom Open Lab Day na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu i Nišu, gde su srednjoškolci učestvovali u radionicama koje imaju za cilj da im približe programiranje i osnaže ih da se aktivnije uključe, kako u korišćenje informacionih tehnologija, tako i njihovo kreiranje.

sat programiranja
sat programiranja

Završnim časovima prethodila je serija interaktivnih radionica tokom nedelje kompjuterskog obrazovanja u srednjim školama u Beogradu, Pančevu, Smederevu, Kraljevu, Leskovcu, Boru, Pirotu, Požarevcu i Vršcu, gde su učenicima osnove programiranja približili studenti Fakulteta Informacionih Tehnologija Univerziteta Metropolitan. Za potrebe ovogodišnje kampanje „Sat programiranja“ Microsoft je osmislio „Minecraft“ tutorijal koji učenike i nastavnike vodi kroz osnove kodiranja u zabavnom i dobro poznatom okruženju popularne Minecraft igrice. Ovako osmišljen pristup učenju na najbolji način demistifikuje osnove kompjuterske nauke, pružajući priliku svima da na jednostavan i zabavan način nauče da programiraju.

 

Putem sopstvene globalne inicijative Youth Spark, Microsoft nastoji da obezbedi mladima pristup informatičkom obrazovanju kroz jedinstvene programe i partnerstva sa vladama, kompanijama i neprofitnim organizacijama kao što je Code.org. Deo ovih programa uspešno se sprovodi i u Srbiji.