Prema poslednjim podacima o prodaji pametnih telefona Samsung Galaxy S6 i Galaxy S6 edge, najomiljenija boja među korisnicima je zlatna. Naime, svaki četvrti kupac (23 odsto) ovih uređaja širom Evrope kupio je ove pametne telefone u platinasto zlatnoj boji. U Samsungu napominju da su zalihe Galaxy S6 u ovoj boji u Evropi gotovo rasprodate, što jasno ukazuje na promenu omiljene boje u Evropi – te je zlatno nova crna.

Poslednjih nekoliko godina, crna i bela su bile glavne boje prilikom odabira pametnih telefona u Evropi. Na osnovu informacija koje dobijamo sa tržišta to se menja i korisnici postaju sve ekstrovertniji u izboru boje svog uređaja. Od kada su pametni telefoni Samsung Galaxy S6 i S6 edge u prodaji, potražnja za uređajima u zlatnoj boji jednaka je potražnji za uređajima u beloj i crnoj. Reakcije sa tržišta su nas iznenadile, pa ćemo morati da dodatno povećamo proizvodnju uređaja u platinasto zlatnoj boji kako bi držali korak s potražnjom”, rekao je Rory O`Neill, potpredsednik Uprave poslovne jedinice Mobile za Evropu.

galaxy-s6

Nakon što je više od dve decenije zlatna boja bila u senci prigušenih boja, veliki je broj pokazatelja koji upućuje da je sada novi hit. Na to ukazuje i sve češće pojavljivanje zlatnog nakita na modnim pistama i crvenim tepisima širom sveta pa sve do zlatne šminke koja dominira u svetu mode.

Zlatna boja predstavlja bogatstvo, obilje, visoke ideale, optimizam i mudrost. Nakon godina recesije i „stezanja kaiša”, počinjemo da osećamo blago ekonomsko poboljšanje i stoga smo se usudili da se nadamo boljoj budućnosti. Žudeli smo za materijalnim stvarima i boljim vremenima za koja imamo osećaj da su nam dugo bila uskraćivana pa ne čudi da sada, kad vidimo „svetlo na kraju tunela“, instinktivno posežemo za zlatom”, objasnila je psiholog Donna Dawson.

 

Treba napomenuti i nekoliko zanimljivosti o zlatu:
• U svakom pametnom telefonu se nalazi pravo zlato, koje se koristi za ožičenje mikročipova;
• Iz tone starih mobilnih telefona (merenih bez baterije) moglo bi se izvaditi do 300 grama zlata;
• Zlato je jestivo (naravno, platinasto-zlatni Galaxy S6 nije jestiv);
• Većina zlata na zemlji dolazi iz meteorita koji su pogodili zemlju pre 200 miliona godina;
• Zlatne poluge iz filma „Posao u Italiji“ danas bi vredele više od 40 miliona američkih dolara;
• Oko sedam odsto zlata, proizvedenog širom sveta, koristi se za izradu elektronskih uređaja;
• Evropska potražnja za zlatom predstavlja nešto manje od osam posto globalne potražnje.