Naučnici su prvi put u istoriji uspeli da stvore kolo od 100 veštačkih sinapsi koje ima sposobnost da izvede tipično ljudski zadatak – klasifikuje vizualne prikaze.

Nano memorijska ćelija, 10.000 puta tanja od vlasi kose, ima sposobnost istovremene obrade i skladištenja informacija, tvrde stručnjaci. Ona kopira analognu prirodu ljudskog mozga skladištenjem podataka u njihovim različitim oblicima.

nauka
nauka

“Ovo je mali, ali veoma značajan korak”, navodi Dmitri Strukov, profesor elektronskog i kompjuterskog inženjerstva na univerzitetu u Santa Barbari.

Kolo sa veštačkom neuronskom mrežom za sada ima sposobnost prepoznavanja slova ‘z’, ‘v’ i ‘n’, čak i kada su različito stilizovana ili zasićena brojnim sličnim podacima, kao kada na primer ljudi prepoznaju lica svojih prijatelja u gomili nepoznatih ljudi.

To kolo može biti prošireno i svedeno na skalu ljudskog mozga, koji ima kvadrilion sinaptčkih spojeva. Podražavanje elektronskog aspekta ljudskog mozga moglo bi da bude od koristi u istraživanjima u vezi sa određenim medicinskim stanjima poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

Naučnici veruju da bi replika mozga mogla da reši brojna etička pitanja u pogledu eksperimentisanja na ljudskom mozgu.