POCO M3POCO M3

Kada se pre tri godine pojavio brend pod nazivom POCO, ništa nije slutilo da će u kratkom periodu  zabeležiti značajan uspeh na globalnom tržištu. Danas, POCO je prepoznatljivo ime kompanije koja je od 2018. godine do danas prodala 17 miliona uređaja i prisutna je na desetinama tržišta na svetu. U čemu je tajna uspona POCO brenda, koji sa razvojem tehnologija pretenduje da postane jedan od lidera u svojoj oblasti?

Prvi uređaj koji je lansiran i koji je doživeo veliki uspeh bio je POCO F1. Zahvaljujući vrhunskom hardveru sa jedne strane i pristupačnosti sa druge strane, ovaj uređaj vrlo brzo je prodavan širom Indije i Azije, što je pozicioniralo POCO kao jedan od vodećih brendova na indijskom tržištu, što se nastavilo i u narednim godinama. U prvom kvartalu 2021. godine polovina prodanih POCO uređaja u svetu bilo je upravo u Indiji. Ipak, tokom 2020. i 2021. kompanija je krenula da se probija i na drugim tržištima u svetu, poput evropskog, gde beleži značajan porast prodaje.

Portfolio POCO proizvoda namenjen je mlađim korisnicima kojima su potrebna najaktuelnija tehnološka dostignuća po pristupačnoj ceni, što je i tajna prodora na tržišta, poput indijskog, gde je veliki broj mlađih korisnika sa istaknutim tehnološkim preferencijama. Filozofija kompanije je upravo u  tome da obezbede svojim korisnicima najbolja rešenja za kreiranje i reprodukciju sadržaja po pristupačnim cenama, u čemu pomaže oslanjanje na resurse „bratske kompanije Xiaomi“. Ipak, uprkos bliskosti sa brendom Xiaomi, POCO insistira na odanosti sopstvenim korisnicima i nastavlja da pronalazi inovativna i jedinstvena rešenja ne bi li svojoj zajednici ponudili uvek kvalitetnije uređaje.

Radi razvoja i unapređenja pozicije na tržištu, POCO insistira na tome da razvija svoje tehnologije, fokusirajući se na tehnološke inovacije uređaja, kako bi telefon bio pogodan za sve što je potrebno mlađim korisnicima – poput igranja grafički zahtevnih igara. Ovaj cilj se može videti i iz novih modela kompanije. U slučaju POCO M3 Pro uređaja koji je izašao ove godine POCO je po prvi put koristio MediaTek Dimensity tehnologiju koja donosi poboljšane ukupne performanse i brzinu rada. Moćni MediaTek Dimensity 700 procesor nudi flagship performanse uz održavanje niže potrošnje za dugotrajnu bateriju, zahvaljujući svojoj 7nm tehnologiji. Sa integrisanim 5G modemom, uređaj podržava dvostruki 5G standby, donoseći korisnicima 5G koji je uvek uključen, bez fizičke zamene SIM kartica.

POCO je posvećen stvaranju telefona koji omogućuju mladim entuzijastima širom sveta da uživaju u sadržajima poput video snimaka, filmova ili video igara neometano, ali i da stvaraju sopstvene sadržaje i na taj način postaju deo globalne zajednice. Takođe, POCO tim je u martu ove godine pokrenuo aplikaciju POCO Community na Play prodavnici kako bi omogućio  korisnicima da se komuniciraju sa brendom i istaknu želje za budućnost. Aplikacija je u roku od dva meseca dobila preko 13.000 registrovanih korisnika na forumima, što omogućuje zaposlenima u kompaniji da aktivno slušaju povratne informacije POCO obožavatelja i ugrade predloge u sopstvene proizvodne linije.

Iako je pred brendom POCO ostalo dosta izazova do globalnog afirmisanja, mnogo je pozitivnih stvari prikazano u protekle dve godine. Uz najavljivane telefone koji se oslanjaju na najsavremeniju tehnologiju, poput 5G telefona i težnju ka proizvodnji kvalitetnih uređaja, POCO brend postaje ozbiljan konkurent na tržištima širom sveta.