sajber kriminal

finansijske pretnje u porastu i da su sve sofisticiranije, kao i da postoji veliki broj različitih pretnji, gubici od onlajn prevara, krađa identiteta i hakerskih upada sada iznose i do nekoliko milijardi na godišnjem nivou. Ovi gubici su verovatno i veći, budući da mnogi slučajevi krađa ne budu prijavljeni nadležnim organima.

Istraživanje nam ukazuje na činjenicu koliku štetu ovi napadi izazivaju korisnicima, kao i koliko su unosni za sajber kriminalce. U proseku, internet korisnici izgubie 476 američkih dolara po napadu, dok je svaki deseti ispitanik izjavio da je izgubio više od 5 hiljada američkih dolara.

Velika većina internet korisnika izjavila je da sprovodi finansijske transakcije na internetu (81 odsto) dok nešto manje od polovine (44 odsto) čuva finansijske podatke na povezanim uređajima. Budući da sve veći broj korisnika upravlja svojim finansijama preko interneta, takođe i veći broj kriminalaca traži priliku da brzo zaradi novac, zbog čega je veoma bitno da korisnici imaju instalirano kvalitetno bezbednosno rešenje koje će zaštititi njih i njihov novac. Uprkos tome, samo 60 odsto internet korisnika obezbeđuje svoje uređaje.

Stavovi koje korisnici gaje prema onlajn bezbednosti mogu biti posledica njihovog verovanja da će im izgubljeni novac automatski biti refundiran. Skoro polovina korisnika (45 odsto) izjavila je da očekuje da im banka bez pogovora refundira novac koji su ukrali sajber kriminalci, ali istraživanje ukazuje na činjenicu da više od polovine korisnika (52 odsto) nije uspelo da povrati ukradeni novac.

„Sajber kriminalci konstantno traže nove načine da manipulišu korisnicima i da ih prevare, i zbog toga je važno da internet korisnici uvek budu na oprezu”, izjavio je Vjačeslav Zakorževski (Vyacheslav Zakorzhevsky, direktor tima za borbu protiv malver u kompaniji Kaspersky Lab. „Sajber kriminalci mogu da sprovode zločine preko malvera, fišing napada i drugih taktika. Korisnici ne treba da žive u uverenju da će sigurno povratiti novac koji im je ukraden. Najbolji način da zaštite svoje finansije jeste da ne postanu žrtva finansijskog sajber kriminala, a u tome im može pomoći specijalizovano rešenje koje štiti njihov identitet i osetljive podatke od sajber kriminalaca”.

Kaspersky Safe Money, jedna od ključnih karakteristika bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike, kao što je Kaspersky Total Security, predstavlja skup bezbednosnih tehnologija koje obezbeđuju sve onlajn finansijske operacije preko tri ključna principa  -— proveren veb izvor, proverena konekcija i provereno okruženje. Mnogi nezavisni istraživači su testirali ovo rešenje i uverili se u njegovu efikasnost kada je u pitanju zaštita finansijskih podataka.