Naslovna numera
Naslovna muzika je bila izvor dugogodišnjih nesporazuma


Sveži kombi

Čuvena naslovna pesma (različita na početku i kraju epizode) nije originalna tema. Naslovnu muziku za prvu sezonu komponovao je Roni Hejzlherst, ali je Džon Salivan ubedio Bi-Bi-Si da koristi dve njegove kompozicije umesto navedene.

Nova naslovna pesma je naknadno ubačena na početak svih epizoda prve sezone, a jedino je naslovna tema u prvoj epizodi („Big Brother“) ostala nepromenjena i ta epizoda se (zajedno sa božićnim specijalom iz 1981) još uvek reprizira sa originalnom muzičkom temom Ronija Hejzlhersta.

U DVD izdanju prve sezone, u svim sedam epizoda muzika je izmenjena. Nalovnu pesmu je izvodio Džon Salivan, iako su mnogi gledaoci, zbog sličnosti glasova, mislili da je to glas Nikolasa Lindhersta.

Mobilni OFAH muzej
Grupa entuzijasta i fanova okupljena oko udruženja "OFAH Appreciation Society" oformila je pokretni muzej posvećen omiljenoj TV seriji


Mobilni muzej


Perry Agajenoff


Delov kompjuter

U Londonu je fan-klub "OFAH Appreciation Society" oformio pokretni muzej nazvan "Trotters Ethnic Tours" (prema nazivu jedne poslovne ideje Del Boy-a) koji obilazi gradove Engleske i prikazuje svoju stalnu postavku, koju čine predmeti, delovi scenografije i sve ostalo veznao za TV seriju.

Osnivač muzeja je Perry Agajenoff koji je ujedno i predsednik fankluba "Only Fools and Horses". Muzej je totalno drugačiji u odnosu na sve druge muzeje i predstavlja mobilno svetilište Trotter-ovih. Sa muzejem, smeštenimu jedan dabldeker autobus, i legendarnim trotočkašem Perry obilazi uzduž i popreko britanska ostrva, veličajući slavu Del Boy-a i kompanije. Perry-jev stav povodom cele ove izložbe je: "ZaštoTrotter-e ne učiniti pristupačnim narodu?".

Dabldeker je prepun predmeta koji su se tokom dugog vremena snimanja pojavljivali u TV seriji, a čak i tapete kojim je oblepljena unutrašnjost muzeja, su autentične. Tu je recimo i Del-ov mobilni telefon, čija se antena (u jedenoj od epizoda), na pritisak dugmića zabila u del-ov nos.

Turneja izložbe "Trotters Ethnic Tours" već je pet godina na proputovanju kroz Britaniju, a za Perry-ja ona je postala način života.

Trotočkaš Trotter-ovih
Poznati žuti kombi-trotočkaš Trotter-ovih, najomiljenije vozilo gledalaca na TV-u


Prvi Reliant Robin


Reliant Robin SLX

Žuti kombi-trotočkaš Reliant Robin iz poznate BBC-jeve TV serije "Only Fools And Horses" (Mućke) je odne prvo mesto, ispred uvek modernih automobila James-a Bond-a i Betmenovog Batmobile-a. Prema glasanju TV gledalaca u V. Britaniji, u organizaciji kompanije Nescafe, poznati TV krš Trotter-ovih pobedio je ispred kompjuterizovang automobila nazvanog "Kitt", iz TV serije "Knight Rider".

Kratka istorija Reliant Robin-a

· 1935: TL Williams licencirao vozilo na 3 točka
· 1953: Reliant ulazi na tržište putničkih automobila
· 1973: Proizveden prvi model Robin-a
· 1980s: Proizvodnja Robin-a povećana na 300 vozila nedeljno
· 1988: Firma Reliant posustaje, a kasnije dolazi i do samog kraha
· 1996: Reliant spašen od strane konzorcijuma
· 2000: Proizvodnja Robin-a prekinuta

Trotočkaš Robin prvi put je sišao sa proizvodne trake firme Reliant, davne 1973. godine, kao naslednik prethodnih manje uspešnih trotočkaša, koji su često bili samo predmet pošalica.

Iako prvi model Robin-a nije imao velikog uspeha, i pored toga što je firma koja ga proizvodi nekoliko puta bila pred bankrotom, ovaj model i dalje živi. Naime, firma Reliant izbacila je 1990. godine na tržište novi model na tri točka - Robin SLX, koji je potpuno restilizovan. Novi Robin je pokretao aluminijumski motor zapremine 850 cm3, koji je davao dovoljno snage da pokrene ovo lagano (napravljen od fiberglasa) lako-transpotrno vozilo. Novi Robin hatchback prodavao se u 4 verzije, a cena mu se kretala od 8137 do 9654 funte. Jedna od prednosti koju je nudila nova verzija Robina je ta što vam za njegovu vožnju nije trebala vozačka dozvola, ovim kombijem se moglo upravljati i sa dozavolom za motocikle.

Inače, u pomenutom glasanju gledalaca, teće mesto zauzeo je DeLorean, sportski kupe koji je vozio Michael J. Fox u poznatoj filmskoj trilogiji "Back To The Future" (Povratak u budućnost). A evo i prvih deset vozila, prema rezulzatima glasanja:
1. Reliant Robin (Only Fools And Horses)
2. Kitt (Knight Rider)
3. DeLorean (Back To The Future)
4. VW Beetle (Herbie movies)
5. Aston Martin (Goldfinger)
6. GMC Truck (The A Team)
7. Batmobile (Batman)
8. Lotus 7 (The Prisoner)
9. Mini (Mr Bean)
10. Ferrari 308 (Magnum PI).

Link: www.reliant-motors.co.uk/

Delov rečnik
Del Boy-eve fraze su toliko poznate, da su neke od njih su čak ušle u svakodnevnu komunikaciju
Dobro je poznato da je kompletan rečnik Del-ovih izraza samo njemu poznat, tj. njegovom tvorcu - scenaristi John Sullivan-u. Sam Sullivan kaže da je do tih smešnih fraza koje Del izgovara došao promartajući rezne reklamne panoe, parole, slušajuću radio-reklame i sl.

Gledaocima serije, iz epizode u epizodu, svaka od korišćenih fraza je bila sve poznatija, a neke od njih su čak ušle u svakodnevnu komunikaciju.
U narednim redovima prikazaćemo vam neke od najpoznatijih Dell-ovih reči i fraza sanjihovim pravim značenjem:

lovely jubbly - fantastično, izvanredno
bird - ženska
cushty - odlično, sve je ok
Gordon Bennett - izraz kojim se iskazuje zaprepašćenje i ljutnja
Hooky - ukradeno, kradena roba
Wally - glupan
Ruby - indijski doseljenik
Poxy - malo
pony - 25 funti
plume de ma tante - izraz sličan onom "Gordon Bennett"
Dippy, Dipstick, Div, Moby, Plonker, Pranney, Twonk, plonker - osoba sa niskim IQ-om
old flame - bivša devojka
monkey - L500
moenchengladbach- "Zdravo" na nemačkom (inače, naziv grada u Nemačkoj)
menage a trois - izraz iznenađenja
Di Stefano - odlično odrađeno
Enemy - supruga
Fabrique Belgique - dogovor je pao, posao je sklopljen

 

Izjave
Zanimljive izjave autora i glavnih aktera serije "Only Fools And Horses"

Del iz mlađih dana
Iz govora Davida Jasona 1991. na dodeli BAFTA nagrada, a u vezi serije i njenog kreatora Johna Sullivana: "On me je opremio oružjem i municijom, a ja sam samo opalio."

Nicholas Lyndhurst-ov komentar o odnosima između Dela i Rodneya:"Njih dvojica se tuku kao pas i mačka, ali zapravo i jedan i drugi se duboko brinu jedan za drugog. "

Roger Lloyd Pack o svom liku u seriji, Triggeru: "On je neka vrsta sanjalice i živi u nekom sopstvenom svetu."

David Jason o sličnosti sa likom Del Boya: "Obojica potičemo iz siromašnih radničkih porodica i pohađali smo istu vrstu škola, ali odatle, mi idemo potpuno različitim pravcima."

Paul Barber govori o svom karakteru u seriji, Denzilu: "On je samo jedan fini momak i to je upravo njegov najveći problem. Zbog svoje dobrote uvek upada u nevolje i zatim shvata da je temao dospeo svojom voljom."

O seriji
Detalji zapleta ili kompletan opis scenarija

Derek Del boj Troter (glumio ga je Dejvid Džejson) i njegov mlađi brat Rodni (Nikolas Lindherst) dele stan sa vremešnim Dekom (Lenard Pirs) u zgradi "Nelson Mandela" u londonskom predgrađu Pekam (iako se ta zgrada zapravo nalazi u Aktonu u zapadnom Londonu). Del boj ima svoju ”firmu” Troterovi nezavisni trgovci. On je zapravo obični preprodavac, uvek u potrazi za lakom zaradom, bez postavljanja suvišnih pitanja.

Na početku prve sezone, Rodni se pridružuje Delu u poslu. Njihova majka je umrla kada je Rodni bio mali, a otac je nestao pre mnogo godina. Veći deo Rodnijevog života Del je figurirao kao njegov drugi otac.

Del će ući u bilo kakav posao samo da bi došao do novca. Njegov uzrečica je: ”Sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri”. Ipak, većina njegovih planova je riskantna i protivzakonita. Njegov stan je često pun robe koje ne može da proda, od akten-tašni sa šifrom za otključavanje zaključanom u njoj do krema za sunčanje usred zime.

U društvu braće Troter su trgovac polovnih automobila i novopečeni bogataša Bojsi (Džon Čalis) i njegovu ženu Marlin (Su Holdernes), ne previše bistrog čistača ulice Trigera (Rodžer Lojd-Pak) koji Rodnija uvek oslovljava se Dejv, vozača kamiona Denzila (pol Barber), konobara u lokalnom pabu Ragina glava Majka (Kenet Makdonald) i Rodnijevog druga Mikija Pirsa (Patrik Mari) čiji je idol Del.

Glavna tema serije je veza između braće. Tokom godine vidimo njihove uspone i neuspehe, njihove ljubavi i gubitke. Deda umire, a njima se pridružuje stric Albert (Baster Merifild); Del i Rodni nalaze ljubavi svojih života; Del i Rakel (Tesa Pik-Džouns) imaju dete, Dejmijana (taj lik je glumilo čak šest glumaca!); Rodni i njegova žena Kasandra (Gvinet Strong) se razvode i ponovo se vraćaju jedno drugom; ujka Albert umire; Kasandra izgubi bebu ali na kraju i ona i Rodni dobijaju dete. Troteri postaju bogati, ali opet sve izgube.

U poslednjem božićnom specijalu otkriveno je da je pravi Rodnijev otac Fredi Robdal ili Fredi Žabac, čovek koji je imao vezu sa Delovom majkom. Ovo je nagovešteno u jednoj epizodi nekoliko godina ranije, kada je Rodni čuo o visokom čoveku koji je bio umetnik (slične osobine kao i sam Rodni) i koji je imao sina sa ženom iz zgrade i koji je iz nekog nepoznatog razloga ostavio Delu i Rodniju sve što je imao. Rodni je odmah počeo da sumnja da je taj čovek njegov biološki otac, ali nije ništa rekao Delu. Na kraju epizode, kada su Rodni i ujka Albert sami, Rodni pita: ”Da li ja ličim na njega? ”, a Albert kaže ”malo”. To je konačno potvrđeno u poslednjem božićnom specijalu kada Rodni pronađe fotografiju Fredija Robdala. Njih dvojica mnogo liče i od tog trenutka su gledaoci znali ko je Rodnijev biološki otac. Ispostavilo se da je Del znao za to od početka, iako ni Del ni Rodni nisu znali da onaj drugi zna i zakleli su se da neće reći jedan drugome strahujući da bi povredili jedan drugog.

O seriji

Popularnost Mućki nije bila velika u početku, ali je BBC istrajao i gledanost je neprekidno rasla a neke epizode, kao što je A Touch of Glass, sadrže danas već klasične scene.

U četvrtoj sezoni 1985. Deka umire. Ova epizoda napisana je na brzinu nakon smrti glumca Lenarda Pirsa. U njoj je prikazana Dekinu sahranu, nešto što se ne viđa u sitkomima. Na brzinu je predstavljen novi lik, Delov i Rodnijev ujka Albert.

Reliant Regal - trotočkaš Troterovih ispred zgrade "Nelson Mandela". Ovaj automobil je dostigao kultni status u Britaniji.

Iako je serija emitovana od 1981. do 2003, snimljeno je, zapravo, samo sedam sezona. Poslednja sezona iz 1991. završava se rođenjem Delovog i Rakelinog sina Dejmijana. Deset specijalnih epizoda prikazano je između 1991. i 2003. za vreme božićnih praznika. U tri specijala, prikazana za Božić 1996, ostvarila se želja Dela i Rodnija i njihovih porodica da postanu milioneri; ta epizoda još uvek drži rekord kao najgledanija epizoda sitkoma na britanskoj televiziji sa 24,3 miliona gledalaca.

Bilo je planirano da se božićnom trilogijom iz 1996. serija i završi, ali ipak još tri epizode prikazane za Božiće 2001, 2002 i 2003. Glumac Baster Merifild umro je 1999. pa je tako morao "umreti" i ujka Albert. Kenet Makdonald, koji je glumio Majka, vlasnika ”Ragine glave”, umire 2001, pa je Salivan "smestio njegov lik" u zatvor zbog prevare. Troteri su izgubili svoje milione zbog pada akcija na berzu, ali su Rodni i Kasandra konačno dobili bebu. Ove tri epizode nisu bile uspešne kao prethodne i zato se ne očekuju nove epizode. "Spinof" serija The Green Green Grass fokusira se na likove Bojsija i Marlin i na njihove planove da se odsele iz Pekama na selo, a počela je da se snima u junu 2005. Salivan je izjavio da piše i drugi spinof, Once Upon A Time In Peckham, koji će pratiti mladog Dela i Rodnija tokom šezdesetih.

Priča o starom satu
Priča o starom satu koji je omogućio Trotterima da se obogate u epizodi Time On Our Hands je zasnovana na istinitoj priči. Sat H6, poznat kao The Lesser Watch, napravlje je u 18. veku od strane majstora-pronalazača Džona Herisona.
Harrison je izumeo prvi sat sa navigacionom funkcijom namenjen morepolovcima. Njegov izum doneo mu je nagradu od 20000 funti, te je nakon ovog prvog napravio još 5 satova.
Lokacija svih satova je poznata, osim poslednjeg - H6. Sam sat nije nikada pronađen, a za seriju je iskorišćen dizajn sata koji se nalazi u Nacionalnom pomorskom muzeju, u Greenwich-u
Zanimljivosti o glumcima
Glumac David Jason je rođen kao David White, ali je prezime promenio kada je počeo da se bavi glumom i zbog toga što je već postojao glumac čije je ime bilo David White.

Lennard Pearce (Grandad) se bavio glumom više od 40 godina, bez mnogo uspeha, pre nego što je stekao slavu u seriji "Only Fools and Horses".

Buster Merryfield (stric Albert) je počeo da se bavi glumom tek u 57-oj godini, pošto je otišao u penziju kao bankarski službenik.

Trivia
U seriji je korišćeno preko 12 vozila kombi-trotočkaša Reliant Robin
'David Jason' je dobio ulogu Del Boy nakon što su ga producenti videli u humorističkoj TV seriji
"Open All Hours" (1976) gde je glumio u 25 epizoda.
Članovi ekipe koja je snimala seriju često su se viđali van Londona (najčešće u Bristolu, 130 milja udaljenom od "doma" Trotterovih u Peckhamu, jugo-istočni London) jer je pravi izazov bio sklonititi se od velikog broja znatiželjnika i obožavatelja serije.
Iako je serijal nastavljen do 1996., a zatim i 2001-2003., poslednja prava epizoda "Three Men, A Woman & A Baby" zvanično je prikazana 3. februara 1991. Sve ostalo nakon ove epizode predstavljaju Božićni specijali.
David Jason (Derek "Del" Trotter) i Nicholas Lyndhurst (Rodney Trotter) su jedina dva glumca koji se pojavljuju u svih 65 epizoda.
David Jason (Derek "Del" Trotter), Nicholas Lyndhurst (Rodney Trotter), Roger Lloyd-Pack (Trigger) i Tessa Peake-Jones (Raquel Turner) su jedini glumci koji se pojavljuju u prvoj i poslednjoj epizodi.