10.08.2008.
Uskoro domaća verzija "Mućki"

Jedna od najpopularnijih britanskih serija svih vremena, "Mućke", uskoro će doživeti eks-jugoslovensku "reinkarnaciju". Glumac, reditelj i pevač Branko Đurić-Đura otkupio je prava na rimejk genijalne serije o braći koja se bave "mućkama" kako bi preživeli.

Serija će se, shodno radnji, zvati "Brat bratu". "Scenario je izmenjen i prilagođen našem narodu, a još uvek nisam siguran ko će tumačiti uloge Del Boja i Rodnija", rekao je Đura u intervjuu za hrvatsku "Gloriju". Bivši frontmen Bombaj Štampe i "nadrealista" Đurić rođen je u Sarajevu, a trenutno sa porodicom živi u Ljubljani. Original serije, britanskog naziva "Only fools and horses", kultna je kreacija Džona Salivena, i producentsko delo Bi-Bi-Sija.

Prati priču o braći Troter, koji pokušavaju da se obogate u siromašnom Pekamu, na sve moguće i nemoguće načine. Serija je prvi put emitovana 1981. godine, snimljeno je 64 epizode i nekoliko specijala, a poslednja epizoda emitovana je 2003. godine. Glavne uloge u "Mućkama" tumačili su Dejvid Džejson, Nikolas Lindhurst, Lenard Pirs, Baster Merifild i drugi. Snimanje serije "Brat bratu" trebalo bi da počne krajem leta.

Đurićeva producentska kuća "Teatar 55" otkupila je prava, a nije poznato kome će biti poverene glavne uloge, niti režija.

 

29.07.2005.
Mućke na HRT-u

"Mućke" su ponovo sa nama. Zahvaljujući HRT-u, čije programe prenose kablovski provajderi u Srbiji, možemo se ponovo svakodnevno "družiti" sa našim omiljenim junacima.

"Mućke" se emituju radnim danima, od ponedeljka do četvrtka:

 

  • na 1 kanalu, premijerno između 21:00 i 23:00, te
  • reprizno na 2. kanalu posle ponoći.

 

13.05.2005.
Ser Del Boy

Da li ste uživali u seriji 'Mućke' i u nastojanjima braće Del Boja i Rodnija da sa svojim kombijem trotočkašem postanu milioneri, prodajući robu sumnjivog porekla i kvaliteta na londonskim pijacama?

Ako jeste, onda ćete se možda složiti sa odlukom britanske kraljice Elizabete II da glumcu Dejvidu Džejsonu, najpozanijem po ulozi Dela Trotera, dodeli plemićku titulu.

U privatnom životu, Dejvid Džejson odrastao je u skromnoj porodici u severnom Londonu. Otac mu je bio čuvar na ribljoj pijaci, a majka čistačica.

Na vest da je postao Ser, Dejvid rekao je da je iznenađen i duboko dirnut priznanjem koje je dobio. "Niko se nije nada da će Derek Troter iz solitera, koji nosi ime Nelsona Mandele, tako daleko dogurati. Još uvek pokušavam da dođem sebi."

Dejvid Džejson je samo jedan od više stotina dobitnika nagrada, koje svake godine na svoj zvanični rodjendan, dodeljuje kraljica Elizabeta II.

Među nagradjenima je ovoga puta i popularni radijski voditelj Teri Vogan, koji već tri decenije na prilično politički nekorektan način komentariše takmičenje za pesmu Evrovizije. No Teri Vogan, budući da je irski državljanin, neće postati ser Teri. Među odlikovanima su i gitarista grupe Kvin Brajan Mej, predstavnici jevrejske i islamske zajednice u Britaniji, kao i veliki broj "običnih ljudi" - direktora, radnika, učitelja i upravnika bolnica. Nagrade formalno dodeljuje kraljica, ali spisak laureata pravi vlada. Jedan od ordena dodeljen je i BBC-jevom novinaru Frenku Gardneru.

On je prošle godine jedva preživeo napad islamskih ekstremista, koji su na njega otvorili vatru dok je izveštavao iz Saudijske Arabije.

"Iako nagrada predstavlja priznanje za moj rad pre napada, mislim da orden britanske imperije ne bih dobio sada da zbog tog napada nisam dospeo u žižu javnosti. Mislim da bismo morali da se setimo mog kolege kamermana Sajmona Kambasa, koji je u istom napadu stradao. Ubijen je dok je radio na tome da svet informiše o važnim događajima", upozorio je Frenka Gardner.

Frenk Gardner se tek nedavno u invalidskim kolicima vratio na posao.

Izvor: BBC

20.03.2005.
"Zelena trava"

Dva omiljena lika iz "Mućki" Boycie i Marlene, inače dva omiljenija lika iz ove serije, ponovo su se ujedinili u stvaranju i snimanju novog serijala "Green, Green Grass" čiji je scenario "nakalemovan" na osnovni scenario "Mućki" .

U novembru prošće godine snimljena je pilot-epizoda sa Boycie i Marlene u glavnim rolama, odnosno u tumačenju glumaca John Challis i Sue Holderness. U ovom satelit-serijalu Boycie je smutljivi diler alutomobila, a Marlene njegova fansi supruga-"domaćica" koja mu svakodnevno zagorčava bračnu idilu.

U ovom novom BBC-jevom izdanju Boycie i Marlene su "preseljeni" iz radničkog Pekama, u raskošnu seosku kuću, zajedno sa sinom Tylerom i neizbežnim psom Vojvodom.

01.01.2005.
Novogodišnji specijali na B-92

I ove godine se televizija B92 pobrinula da prikaže najzanimljivije, novogodišnje serijale omiljene serije "Mućke". U okviru programske šeme najavljuje se emitovanje nekiliko novogodišnjih (tačnije, Božićnih) epiozoda serijala „Mućke“.

Pa tako, u Subotu 01..01.2005., gledaoci će biti u prilici da pogledaju čak 4 specijala istoimene serije i to:

  • u 13:15 Mucke, bozić. specijal iz '87
  • u 19:30 Mucke, bozicni specijal iz '03
  • u 23:00 Mucke, bozicni specijal iz '01
  • u 03:05 Mucke, bozicni specijal iz '90

Takođe, i u nedelju 02.01.2005 imaćemo prilike da uživamo:

  • u 23:00 Mucke, bozicni spec. 02
  • u 03:10 Mucke, bozicni spec.'03 ( R )
  • u 05:30 ucke, bozicni spec. '93
01.05.2004.
Mućke na B-92

"Mućke" su ponovo sa nama, ali ovogo puta na televiziji B-92. U okviru nove programske šeme koja startuje 10. maja, TV B92 najavljuje emitovanje čuvenog serijala „Mućke“. U skladu sa tim, u nedelji od 03. do 07. maja, gledaoci će biti u prilici da najpre pogledaju tri epizode specijala istoimene serije.

Mućke će ići svakog utorka, srede i četvrta u 18:00 popodne. Uživajte!

26.12.2003.
"Strangers on the shore" na HRT-u

Domaći obožavaoci serije "Mućke" juče (25.12.2003.) su imali prilike da pogledaju Božićni specijalac, epizodu "Strangers on the shore" (SOTS), koja je prošle godine prikazana za Božić na BBC-ju. Epizoda SOTS je prikazana na drugom kanalu hrvatske televizije u 20 časova, a ovu epizodu mogli su da pogledaju i mnogobrojni obožavaoci u Srbiji, putem kablovske televizije.

 

U ovoj epizodi Del Boy i Rodney odlaze u Francusku kako bi na prigodnoj svečanosti koja se organizuje u čast veterana II svetskog rata predstavljali preminulog strica Alberta. Svečanost se održava u malom francuskom gradiću u kome mnogi stanovnici, nekim čudom, likom podsećaju na strica Alberta. U povratku ka domovini "slučajno" sreću Denzil-a i Trigger-a sa kamionom, kada počinje prava avantura. Pored velike količine jeftinog alkohola koji su prošvercovali preko granice, iznenađenje predstavlja i jedan slepi putnik.

21.10.2003.
Održana Konvencija 2003

Iako je organizatorima izgledalo nemoguće, svake godine popularna Konvencija privlači sve veći broj fanova serije. To je potvrđeno i ove godine, tačnije 28. septembra u Basildon-u gde održana ovogodišnja Konvencija, kojoj je prisustvovalo preko 2000 posetilaca. Svi ovi fanovi su došli na konvenciju da bi videli pet glumaca koji su učestvovali u stvaranju ove kultne TV serije, zatim da bi pogledali rekonstruisanu kopiju stana Troterovih, te autobus agencije „Trotters Ethnic Tours“ i još mnogo toga.

Ova godišnja svetkovina započela je oko 12.30 kada je lokalna sportska hala popunjena do poslednjeg mesta i kada je na binu izašlo pet poznatih likova, aktera iz serije. Sledio je šou-program koji je započeo prikazivanjem video-klipova, te pojedinačnim predstavljanjem TV zvezda. Prvi je na binu izašao Sid (Roy Heather), a zatim su mu se pridružili i ostali; Damien (Ben Smith), Denzil (Paul Barber), Boycie (John Challis) and Marlene (Sue Holderness). Sledio je neobavezni razgovor publike sa glumcima i neizbežno dugotrajno davanje autograma brojnim obožavaocima.

Nakon toga, premijerno je prikazana zagubljena epizoda „Mućki“ - Licensed To Drill, o kojoj ste više već mogli saznati na sajtu. Po završetku programa u hali, svetkovina je nastavljena u eksterijeru gde je poptuno rekonstruisan stan braće Troter i on je izazvao veliko interesovanje posetilaca. Svi su hteli da bar jedanput sednu u omiljenu Del-ovu fotelju. Događaj se završio u kasno popodne, kada je organizovan ponovni susret sa glumcima i pojedinačne foto-sesije.

17.07.2003.
Pronađena "izgubljena" epizoda Mućki

Obožavaoci serije "Mućke" okupljeni oko fan-sajta www.onlyfools.net pronašli su u arhivama BBC-a "zagubljenu epizodu "Mućki" koja nikada nije prikazana. Naslov epizode je "Licensed to Dill". Reč je epizodi koja je napravljena u edukativne i propagandne svrhe, a govori o nafti i njenoj eksploataciji.

Epizoda će ekskluzivno biti prikazana na ovogodišnjoj Konvenciji 2003 koja se održava 28. Septembra u mestu Basildon, 30 km od Londona. Ko je u prilici da poseti ovu manifestaciju, karte može nabaviti preko adrese: http://www.onlyfools.net/shop.htm

02.05.2003.
Rodney "The Frog"

Scenarista serije John Sullivan je potvrdio da je Freddie The Frog pravi Rodney-ev otac.

Prema scenariju, Rodney pronalazi Freddie-jevu sliku i uviđa da je "pljunuti" on. Ovo saznanje će ga konfrontirati sa Del-om, koji će mu potvrditi da je svih ovih godina znao pravu istinu o tome ko mu je otac.

- Ovo će biti tužan kraj -, rekao je scenarista Sullivan.

14.04.2003.
David Jason dobio još jedno Bafta priznanje
Glumac David Jason je dobio priznanje BAFTA udruženja za njegov nemerljiv doprinosu razvoja televizije.

Zvezdi serije "Mućke" i "Dodir mraza " je priznanje uručeno na prigodnoj svečanosti prošlog vikenda. Ovim priznanjem pridružio se velikanima britanske TV produkcije, kakvi su bili John Thaw, Albert Finney i Judi Dench.
Jason je jedan od najomiljenijih TV zvezda na Britanskom ostrvu, a i šire, te je dobio ukupno tri Bafta priznanja za njegov glumački talenat.

Njegove najpoznatije role su uloga DelBoy-a u OFAH, Granville-a u "Open All Hours", tata Larkina u seriji "The Darling Buds of May" i na kraju, inspektora Džeka Frosta u seriji "Rani mraz".

01.04.2003.
Del Boy iz školskih dana
Verovatno većinu vas obožavatelja Mućki kopka kako je odrastao jedan Del Boy. Izgleda daa će uskoro i ovo obistiniti. Naime, John Sullivan, autor i ranijih serijala piše knjigu koja vraća Del Boy u njegove školske dane. Priča će propratiti i Rodney-evo rođenje, a upoznaće nas i sa njihovom majkom.
12. Mart 2004.
Serija "Only Fools and Horses" proglašena je od strane gledalaca i posetioca sajta BBC-ja za najbolji britanski sitcom svih vremena. Sa 342.426 glasova Mućke su osvojile ukupno 22.2% glasova, dok je drugo mesto pripalo "Crnoj guji" (Blackadder) koji za koga je glasalo 282.106 posetilaca (ili 18.3%).
26. Decembar 2003.
25.12.2003. u 20:00 na 2. kanalu Hrvatske televizije prvi put je prikazana Božićna specijalna epizoda "Strangers on the shore".
14. Mart 2003.

Glumac David Jason je dobio priznanje BAFTA udruženja za njegov nemerljiv doprinosu razvoja televizije.

Zvezdi serije "Mućke" i "Dodir mraza " je priznanje uručeno na prigodnoj svečanosti prošlog vikenda. Ovim priznanjem pridružio se velikanima britanske TV produkcije, kakvi su bili John Thaw, Albert Finney i Judi Dench.
Jason je jedan od najomiljenijih TV zvezda na Britanskom ostrvu, a i šire, te je dobio ukupno tri Bafta priznanja za njegov glumački talenat.

Njegove najpoznatije role su uloga DelBoy-a u OFAH, Granville-a u "Open All Hours", tata Larkina u seriji "The Darling Buds of May" i na kraju, inspektora Džeka Frosta u seriji "Rani mraz".

06. Mart 2003.
BBC planira da novu epizodu(e) prikaže uoči Božića. Nova epizoda nosi naziv "Sleepless In Peckham".
03. Mart 2003.
Jim Broadbent (Roy Slater) je određen za jednu od glavnih uloga u novoj ekranizaciji poznatog dela "Put oko sveta za 80 dana" Žila Verna. Planirano je da bude u ulozi Lorda Kelvina.
18. Februar 2003.
BBC planira novo DVD izdanje 'Miami Twice' koje će biti izdato 19. Maja..
24. Januar 2003.
Numera 'Del Boy's Tune' naćiće se na novo CD-u Ginje, koji će biti izdat tokom ove godine.
24. Januar 2003.
Patrick Murray (Mickey Pearce) priznao je novinarima da već duže vreme u tajnosti očajnički vodi borbu protiv alkoholizma.
01. April 2003.
Verovatno većinu vas obožavatelja Mućki kopka kako je odrastao jedan Del Boy. Izgleda daa će uskoro i ovo obistiniti. Naime, John Sullivan, autor i ranijih serijala piše knjigu koja vraća Del Boy u njegove školske dane. Priča će propratiti i Rodney-evo rođenje, a upoznaće nas i sa njihovom majkom.