AMD EPYC su dizajnirani da podržavaju velike brojeve jezgara, imaju širok spektar memorijskih kapaciteta i pružaju visoku energetsku efikasnost.

AMD COVID-19 HPC fond je osnovan kako bi istraživačkim institucijama omogućili računarske resurse za ubrzanje medicinskih istraživanja o COVID-19 i drugim bolestima. Pored donacija 15 miliona dolara računarskih sistema visokih performansi, AMD je doprineo sa tehnologijama i tehničkim resursima, da skoro udvostruče vrhunac performansi sistema “Korona” u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor koji se koristi za obezbeđivanje dodatne računarske snage za molekularno modeliranje u podršci istraživanju COVID-19.

AMD EPYC procesori visokih performansi i Radeon Instinct GPU-ovi će doprineti istraživačkim programima usredsređenim na COVID-19 na Univerzitetu Teksasu u Austinu, Univerzitetu u Torontu, Stanfordu, UCLA i još 14 institucija širom SAD, Evrope i Indije.

Sa prethodnim donacijama NYU-u, MIT-u i Univerzitetu Rajs, 12 petaflopa ukupne superračunarske snage iz AMD COVID-19 HPC fonda svrstalo bi se među najbrže superkompjutere na svetu prema najnovijoj listi Top500.

Radna opterećenja povezana sa pandemijom biće usredsređena prvenstveno na genomiku, razvoj vakcina, nauku o prenosu i modeliranje. Projekti će se kretati od evolucionog modeliranja virusa i razumevanja aktivacije proteina spike virusa do koje dolazi pre prve interakcije između koronavirusa i ljudske ćelije, do simulacija dinamike tečnosti velikih razmera kapljica COVID-19 dok putuju vazduhom.

AMD COVID-19 podrška primaocima HPC fonda

Stenfordova medicinska škola

“Veoma smo zahvalni što smo primili AMD-ovu donaciju servera visokih performansi. Raznovrsna evolucija epidemija COVID-19 u raznim delovima sveta postavlja brojna, vremenski kritična, lokacijski specifična, pitanja relevantna za politiku”, rekao je dr Džeremi Goldhaber-Fibert, vanredni profesor medicine i član osnovnog fakulteta stenfordske zdravstvene politike. “Takva kompjuterska moć koju pruža AMD omogućava našem timu da pokuša da odgovori na takvo pitanje brže, dublje i za više mesta.”

UCLA

“UCLA je zahvalna na velikodušnom poklonu od AMD-a, koji će imati važan uticaj na naša istraživanja na UCLA”, rekao je Tod Jejts, profesor biohemije i direktor UCLA-DOE Instituta za genomiku i proteomiku. “Imamo brojne istraživačke grupe koje rade na različitim aspektima problema COVID19, od epidemiologije do molekularnih studija usmerenih na razvoj terapije i vakcina. Mnoge od tih studija su ograničene potrebama računara. Ovaj novi priliv moći biće prilika da UCLA i AMD rade zajedno na eksploataciji svojih procesorskih tehnologija u novim oblastima kompjuterskih istraživanja.”

UT Austin

“AMD CPU-i i GPU-i omogućiće našim istraživačima da prošire obim svog rada na COVID-19, istovremeno im pomažući da značajno ubrzaju svoju pravovremenost”, rekla je privremena potpredsednica UT za istraživanje Alison R. Preston. “To uključuje sve, od identifikacije virusnog skoka proteinskih mutacija koje bi mogle da pomognu u poboljšanju vakcina do korišćenja tehnologije mašinskog učenja za proučavanje ozbiljnosti COVID bolesti kod pacijenata svih uzrasta, od novorođenčadi do starijih osoba.”

Univerzitet u Torontu

“Ovo novo partnerstvo je od kritičnog značaja u pružanju pomoći Univerzitetu u Torontu da ubrza istraživanja na COVID-19 i razvije inovacije koje će ublažiti uticaj pandemije na zajednice”, rekao je Aleks Mihajlidis, pridruženi potpredsednik međunarodnih partnerstava. “Donacija najsavremenijih kompjuterskih resursa omogućiće Univerzitetu u Torontu i našim povezanim bolnicama da prošire našu trenutnu infrastrukturu i pokrenu SciNet4Health, platformu koja može bezbedno da obradi velike skupove podataka privatnih zdravstvenih informacija kako bi unapredila otkrivanje terapija, vakcina i mutacija bolesti. Ova donacija nas dovodi korak bliže zdravstvu budućnosti.”