Hakerska grupa “Anonimusi” (Anonymous) pojačala je napore u borbi protiv simpatizera Islamske države na Tviteru, objavljivanjem liste tviter naloga sa kojih se, kako su rekli, širi propaganda Islamske države, piše Bi-Bi-Si (BBC) na svom sajtu.

Lista sadrži više od 750 Tviter naloga protiv kojih su “Anonimusi” pokrenuli akciju i objavljena je na sajtu Pastebin. Na vrhu liste nalaze se nalozi koje imaju više od 10.000 pratilaca, ali i oni sa manjom “publikom”.

Neki nalozi su preplavljeni slikama japanskih animiranih likova s ciljem ometanja internet pretraživača u pretrazi pojmova povezanih sa ID. Istovremeno, mnogi drugi nalozi su suspendovani ili ugašeni.

anonymous

Uporedo sa operacijom na Tviteru, cilj “Anonimusa” je da se zatvore i nalozi na Fejsbuku, blogovi i veb sajtovi za koje se sumnja da ih koriste simpatizeri ID.

Objavljivanje liste je jedna od poslednjih akcija “Anonimusa” i drugih hakerskih organizacija protiv grupe ID i njihove onlajn podrške.

Akcija “Anonimusa” je usledila nakon što je britanski premijer Dejvid Kameron predstavio strategiju protiv “otrova” ekstremizma. Predloženi paket mera uključuje zahtev internet kompanijama da učine više na uklanjanju ekstremnog materija, kao i da se identifikuju autori postova.

Još nije jasno koliki je efekat akcije “Anonimusa” u ometanju i sprečavanju Islamske države u širenju propagande. Prema jednoj studiji, procenjuje se da ID i simpatizeri kontrolišu više od 90.000 Tviter naloga.