Apple ipad pro

Apple je danas predstavio javnosti potpuno novi model iPad Pro tableta s nešto manjim 9,7-inčnim ekranom — koji čitav teži oko 435 grama, a poseduje novi Pro Retina® ekran većeg maksimalnog osvetljenja slike, šire palete boja koje se mogu prikazati uz manje presijavanja i odraza, sistemski podržava režim večernjeg prikaza slike toplijih boja (tzv. “Night Shift™”) i po prvi put primenjuje True Tone® sistem prikaza za dinamičko podešavanje balansa bele boje naspram okoline.

Novi iPad Pro ne ostavlja puno toga za žudnju kad je reč o performansama, s obzirom na to da poseduje 64-bitni A9X čip koji “nadmašuje” većinu prenosnih PC-a, a može se pohvaliti i zvučnim sistemom s 4 zvučnika dvostruko veće snage od onih kojima raspolaže iPad Air 2. Novitet je i 12 megapikselska iSight® kamera za snimanje pokretnih fotografija (Live Photos™) i videa u 4K rezoluciji, dok je usmerena ka korisniku, tj. s prednje strane, na raspolaganju je nova 5 megapikselska FaceTime® HD kamerica. Apple ne bi bio lider da ne ponudi uvek nešto  bolje/brže/više, pa je to ovog puta potvrdio bržim modulom za bežične komunikacije, integracijom s elektronskom olovčicom Apple Pencil™ i novom originalnom futrolom s integrisanom tastaturom Smart Keyboard™.

“iPad Pro predstavlja novu generaciju iPad-a koja je postala nezamenjivi alat, očaravajuć za čula, koji omogućava ljudima da budu produktivniji i kreativniji više nego ikada pre. Ovo je neverovatno brz i ekstremno prenosiv uređaj koji ćete moći da potpuno prirodno koristite pomoću svojih prstiju, ali i pomoću Apple Pencil elektronske olovke i fleksibilne tastature Smart Keyboard. I što je još bolje, sad je iPad Pro po prvi put dostupan u dve veličine”, izjavio je Filip Šiler (Philip Schiller), stariji potpredsednik marketinga za ceo svet u kompaniji Apple. “Novi i manji 9,7-inčni iPad Pro poseduje inovativni Retina ekran s podržanom True Tone tehnologijom balansiranja bele boje, audio sistem od 4 zvučnika,  moćni A9X čip velike brzine, 12 MP prednju iSight kameru i 5- MP FaceTime HD zadnju kameru, brže bežično povezivanje i još podršku za Apple Pencil i Smart Keyboard dodatke. Za postojeće korisnike iPad-a ovo je ultimativna nadogradnja, dok bi za PC korisnike mogao biti više nego adekvatna zamena za PC laptop.”

Dizajneri, ilustratori i poslovni korisnici su brzo usvojili iPad Pro kao svoj alat izbora jer menja način na koji rade: “Ljudi obično ne shvataju koliko je ručnog crtanja neophodno da se stvori kompjuterska animacija”, rekao je Džon Leseter (John Lasseter), vođa kreative u Pixar i Volt Dizni animacionim studijima.  “U digitalnom načinu rada kombinacija iPad Pro-a i olovčice Apple Pencil je nešto najpribližnije crtanju pravom olovkom na papiru.”

“Do sada sam na iPad Pro-u radio sve, uključujući i dizajniranje najnovije biciklističke kolekcije”, rekao je Aleks Valdman (Alex Valdman), glavni dizajner kompanije Rapha, specijalizovane za biciklističku odeću.  “Nosim ga gde god da krenem, pri tom je ne samo zamenio moj laptop, već i svesku i olovku. Za dizajn tim kompanije Rapha iPad Pro će biti standardan alat”.

“U Citi-u, iPad Pro je istinski preoblikovao naš način rada”, rekao je Stiven Gejts (Stephen Gates), direktor dizajna za Citi Global Consumer Banking. “iPad Pro u kombinaciji s Apple Pencil elektronskom olovčicom je imao veliku ulogu u nastojanjima Citi Design tima da stvori nova, inovativna korisnička iskustva. Koristimo iPad Pro za skiciranje novih dizajn koncepata, prezentovanje naših radova, odgovaranje na e-poštu, rad na našim dizajnerskim datotekama u Adobe Creative Cloud aplikacijama za iPad, kao i za uzimanje učešća u sastancima koje držimo online preko FaceTime aplikacije s našim timovima dizajnera širom sveta.”.

Pro ekran

Ekran dijagonale 9,7 inča kojim se može pohvaliti iPad Pro poseduje neke od najnaprednijih tehnologija prikaza, uključujući True Tone prikaz slike adekvatnog kolor tona, oslanjajući se na niz novih četvorokanalnih senzora koji daju informacije kako bi trebalo dinamički uticati na trenutni prikaz slike da se dobije prirodan balans bele u datom okruženju u kojem se iPad trenutno nalazi. Kao rezultat imamo prirodniji odnos boja, preciznije i verodostojnije prikazanu belu boju, kao da držimo komad papira, a ne elektronski ekran. Posmatrano u brojkama, unapređeni Retina ekran ovog iPad Pro-a je za jednu četvrtinu veće svetline, uz 40 procenata manje refleksija nego referetni iPad Air® 2. To znači da je na ekranu još lakše gledati sadržaje, bez obzira da li ste unutra ili napolju pod nebeskom kapom. Ekran rezolucije 2048×1536 piksela pruža isti kolorni gamut kao iMac® stoni računar s Retina 5K ekranom, isporučujući sliku 25 procenata većeg zasićenja boja. Njegov namenski pravljen kontoler prikaza, tehnologija poravnavanja piksela, i oksidni tip TFT-a daju neverovatnu jasnu slike, velikog kontrasta.

Sistemski podržana opcija prilagođavanja prikaza za gledanje uveče i noću pod imenom Night Shift, radi tako što smanjuje intenzitet plave boje i sliku prilagođava tako da ona bude toplijih tonova odmah kako Sunce počne da zalazi, a s ciljem da korisnicima koji gledaju u iPad Pro obezbedi bolji san tokom noći.

Pro performanse

Uprkos manjim dimenzijama  – debljina iPad Pro 9.7″ tableta iznosi samo 6,1 mm, a masa mu je oko 435 grama, ovaj tablet donosi performanse koje vas ostavljaju bez daha, odličnu povezivost i višenamensku upotrebljivost, tako da se bez brige možete osloniti na njega suočeni i s najtežim zadacima, gde god se nalazili. Moćni A9X čip primenjuje treću generaciju 64-bitne arhitekture da s lakoćom obavlja zadatke koji su do sada bili rezervisani za radne stanice i stone PC mašine, a da prevaziđe veliki broj laptop računara i igračkih konzola. Pri tome on je dovoljno štedljiv za bateriju da s njom možete očekivati celodnevnu autonomiju rada.

Ultrabrza bežična povezivost, bazirana na 802.11ac Wi-Fi tehnologiji s MIMO principom rada, mobilna povezivost preko 4G LTE Advanced koja je do 50% brža i od svih tableta najveći broj podržanih LTE frekventnih opsega. Sad pošto je Apple SIM kartica ugrađena unutar iPad Pro-a, povezivanje preko ćelijskih mreža je još lakše ostvariti i kad ste na putu, tj. u roamingu u više od 100 zemalja i teritorija.

Unapređeni 12-megapikselski senzor za sliku iSight kamere (locirane na poleđini) u sklopu koje sad postoje pikseli za fokusiranje što omogućavaju daleko brže izoštravanje slike, uparen je s novim procesorom za sliku koji je dizajnirao Apple. Ovaj DSP omogućava napredno smanjenje šuma, mapiranje lokalnog tona treće generacije i bolju detekciju lica na slikama, što sveukupno za rezultat ima oštre, detaljne slike, panoramske fotografije rezolucije 63 megapiksela i pokretne slike (Live Photos). Blic adaptibilnog intenziteta (True Tone blic) unapređuje fotografisanje u uslovima slabijeg osvetljenja, a dobar je i prilikom snimanja dokumenata kad radi kao zamena za skener. Nova poleđinska iSight kamera takođe briljira pri snimanju videa rezolucije 4K, čineći da novi iPad Pro bude savršen uređaj za snimanje, uređivanje i deljenje video snimaka profesionalnog kvaliteta. Unapređena prednja FaceTime HD kamera rezolucije 5 megapiksela, usmerena ka korisniku, čini novi iPad Pro savršenim uređajem za učešće u video konferencijama ili za privatno povezivanje s voljenima.

Pro audio

Četiri zvučnika – po jedan na svakom ćošku, čine moćan audio sistem, sposoban za glasnu reprodukciju zvuka velike jasnoće i bogate sterereo zvučne “slike”. Audio je dvostruko veće jačine od iPad Air 2 tableta, a može se pohvaliti i korišćenjem ugrađenih senzora da automatski podesi i optimizuje zvuk, šta god na njemu reprodukovali i kako god ga držali. iOS 9.3 takođe omgućava reprodukovanje video snimaka s Dolby Digital Plus enkodiranjem višekanalnog zvuka, koristeći Apple Lightning® Digital AV Adapter.

Pro dodaci

Apple Pencil i Smart Keyboard, dodaci koji se posebno nabavljaju, donose neverovatno visok nivo preciznosti novom iPad Pro tabletu. Napredni senzori u Apple Pencil elektronskoj olovčici očitavaju pritisak i nagib olovčice za prirodan način crtanja, obeležavanja, ostavljanja komentara i vođenje beleški.

Nova Smart Keyboard tastatura koja je ujedno i stalak i zaštitna futrola za tablet, je izuzetno tanka, ali i dalje izdržljiva i otporna, a što je najlpše – nikad je ne morate puniti ili uparivati preko Bluetootha. Ona se lako presavije i dobije se forma futrole. Mogućnosti upotrebe proširuju i dostupni adapteri: Lightning to SD Card Camera Reader, kao i Lightning to USB 3 Camera Adapter. Pomoću njih je olakšano preuzimanje i prebacivanje fotografija i video snimaka sa SD kartica digitalne kamere na iPad Pro. Kabl-adapter Lightning to USB-C omogućava univerzalnu USB povezivost i lako povezivanje korišćenjem USB konekcije, ali i brže punjenje baterije iPad Pro tableta korišćenjem Apple originalnog strujnog adaptera spremnog da čitavih 29 W isporuči kroz USB.