security

Kompanija Kaspersky Lab obeležava ovogodišnji “Dan bezbednijeg interneta” uz poruku “Zajedno za bezbedniji internet”. Poruka predstavlja poziv da se pojedinci i organizacije udruže i daju svoj doprinos u stvaranju boljeg interneta za sve, a posebno za mlađe korisnike.

Kompanija u potpunosti podržava ovu poruku i teži da svaki dan u godini bude najbezbedniji mogući dan na internetu. Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab veruju da su saradnja i timski rad najbolji alati za održavanje onlajn prostora sigurnim, bezbednim i otvorenim mestom.

Onlajn svet za mnoge predstavlja prirodni produžetak stvarnog sveta, dok ga drugi percipiraju kao nužno, ili čak nepotrebno zlo. Bez obzira na različite stavove u tom pogledu, stručnjaci kompanije Kaspersky Lab veruju da se mnoge pouke mogu izvući iz razgovora o tome kako koristimo internet.

Dok je za mlađe generacije tehnologija prirodna stvar i način života, ponekad im nedostaje životno iskustvo da bi razumeli kako njihove današnje akcije mogu uticati na njihovo sutra. Slično tome, iako su starije generacije opreznije u vezi sa tehnologijom i preteranim deljenjem ličnih stvari na internetu, istraživanje je pokazalo da je ova starosna grupa podložnija prevarama i širenju netačnih vesti ili nerazumevanju načina na koje tehnologija može biti zloupotrebljena.

Na “Dan bezbednijeg interneta”, kompanija Kaspersky Lab želi da ohrabri pojednice i organizacije da razmisle o tehnologiji koju koriste kao i o koracima koje mogu preduzeti kako bi je učinili bezbednijom, a usput i da otežaju posao “lošim momcima”.
Ukoliko razmišljate o načinima da unapredite svoju bezbednost na internetu, pročitajte i savete stručnjaka kompanije Kaspersky Lab:
1. Neka vaše lozinke budu složene, teške za pogađanje i jedinstvene – postoji mnogo bezbednih načina za praćenje svih vaših lozinki ukoliko ste zabrinuti da li ćete moći da zapamtite brojne jedinstvene šifre
2. Nemojte kliktati na nepoželjne veze ili priloge.
3. Razmislite pre nego što postujete – jednom podeljeno na mreži verovatno tu ostaje zauvek
4. Proverite funkcionalnost svake aplikacije koju stavite na mobilne uređaje. Da li zaista treba da pristupi vašoj lokaciji? Da li treba da podelite svoje kontakte? Ako to nije slučaj, nemojte je instalirati ili onemogućite funkcionalnost koju ne želite, kako bi vaši podaci ostali privatni
5. Neka vaša tehnologija bude ažurirana kako biste bili sigurni da su bezbednosni propusti zakrpljeni