Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) 19. marta 2020. godine u hotelu „Metropol Palace“ organizuje jedanaestu po redu godišnju konferenciju Dan internet domena Srbije – DIDS 2020, pod sloganom „Tihe internet revolucije“.

Ove godine DIDS posetiocima postavlja važno pitanje – čijim očima ćete gledati, ili već gledate internet? Tokom prvog bloka konferencije – Privatno i (ne)bezbedno, biće razmatrano pitanje slobode, privatnosti i bezbednosti korišćenja interneta kroz razgovor o novim inicijativama koje bi trebalo da omoguće korisnicima interneta više privatnosti, ali čija je implementacija pred stručnjake i  globalnu internet zajednicu stavila brojna pitanja.

Samo neka od tih pitanja su kako će biti sprovedene postojeće bezbednosne norme i mehanizmi i da li će pregledači i aplikacije dobiti nekontrolisanu vlast nad pristupom internet sadržajima? Da li se struktura interneta kakav smo znali više od četrdeset godina, a koji je zasnovan na DNS servisu, nepovratno menja i da li se menja na bolje ili na gore? Da li stojimo na ivici internet anarhije, ili na putu da globalna mreža postane bolje mesto za sve?

Navedena pitanja razmatraće stručnjaci iz zemlje i sveta.

Po prvi put na skupu u Srbiji govori, tehnički direktor ICANN-a Dejvid Konrad (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve), organizacije koja upravlja globalnom adresnom strukturom interneta, koji govori kao uvodničar i panelista prvog bloka. Panelistkinja je i Polina Malaja, savetnica za politike  CENTR-a (Udruženje evropskih nacionalnih registara domena najvišeg nivoa). Panelista prvog bloka je i Žarko Kecić, rukovodilac Sektora IKT usluga RNIDS-a i član tima za proveru i davanje preporuka za bezbednost, stabilnost i otpornost globalnih sistema i pravila i procedura ICANN-a (SSR2 Review Team). Blok moderira Vladimir Radunović, direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije Diplo fondacije.

Kao i svih prethodnih godina prisustvo na DIDS-u je besplatno, ali je, zbog ograničenog broja mesta, registracija obavezna. Registracija za DIDS 2020 putem sajta na adresama dids.rs i дидс.срб počeće u drugoj polovini februara. Pratite nas preko veb sajta RNIDS-a i društvenih mreža.