tiktok

Korporacija Majkrosoft (Microsoft) saopštila je u nedelju da će nastaviti razgovore za preuzimanje popularne aplikacije za kratke video snimke TikTok od kineskog internet giganta BajtDens (ByteDance). Istovremeno, predsednik SAD Donald Tramp pristao je da da BajtDensu 45 dana kako bi ispregovarao prodaju, reklo je dvoje ljudi koji su upućeni u događanja u nedelju.

Majkrosoft, koji ima za cilj da okonča razgovore do 15. septembra, objavio je saopštenje nakon razgovora između izvršnog direktora te kompanije Satje Daele i Trampa. Kaže se da će obezbediti da svi privatni podaci američkih korisnika TikToka budu prebačeni i zadržani u Sjedinjene Države i zadržani tu.

“Majkrosoft u potpunosti ceni važnost iznete zabrinutosti predsednika. Predan je kupovini TikToka kako bi okončao bezbednosno preispitivanje i obezbedio prikladne ekonomske benefite Sjedinjenim Državama, uključujući i finansije SAD”, kaže se u saopštenju Majkrosofta.

Kompanija je dodala da nije izvesno da će sporazum biti postignut.

Pregovore između BajtDensa i Majkrosofta nadziraće Komitet za strana ulaganja u SAD, vladino telo koji ima pravo da blokira svaki sporazum, dodali su izvori.

BajtDens, Majkrosoft i Bela kuća nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Ranije u subotu, državni sekretar Majk Pompeo rekao je za Foks njuz da će Tramp uskoro preduzeti akciju.

Predsednik Tramp rekao je da je ‘dosta’ i mi ćemo to da sredimo i on će preduzeti akciju u narednim danima uz poštovanje šireg opsega rizika po nacionalnu bezbednost koji predstavlja softver povezan sa Komunističkom partijom Kine“, rekao je Pompeo za “Sandej morning fjučers”.

A sekretar za finsije Stiven Mnučin rekao je za ABC u nedelju da je Komitet za strane invrsticije u SAD “pristao da TikTok ne može da ostane u sadašnjem formatu, jer postoji rizik da će nazad slati informacije o 100 miliona Amerikanaca”.

Tokom vikenda, nekoliko republikanskih senatora reklo je da podržava plan za BajtDens kako bi se preuzele američke operacije TikToka.

Sentor Džon Kornin, republikanac iz Teksasa, rekao je na Tviteru da bi kupovina od strane SAD kompanije bila kombinacina “vin-vin”.

Senator Rodžer Viker, republikanac koji predsedava Odborom za trgovinu, dodao je da je potrebno da “oštre bezbednosne mere da budu deo bilo kakvog sporazima, kako bi se zaštitili podaci klijenada i obezbedilo da ne bude stranog pristupa”.

Republikanski sentator Marko Rubio napisao je na tviteru “ako kompanija i podaci mogu da budu kupljeni i obezbeđeni od strane kompanije iz SAD od poverenja, to bi bilo pozitivan i prihvatljiv rezultat”.

U subotu, republikanski senator Lidzi Grejm rekao je da bi “pravi odgovor” na zabrinutost po pitanju bezbednosti o TikToku bio “da američka kompanija, poput Majkrosofta, preuzemo TikTok. Vin-vin. Konkurencija se održava živom a podaci više nisu u rukama Komunističke partije Kine”.