Nutanix cloud

Treće po redu Enterprise Cloud Index istraživanje poredi globalne trendove sa tržištem Srbije, ukazuje na nedostatak podrške za rad od kuće, ali i otkriva planove za prelazak na hibridni cloud

Nutanix, Inc. jedan od lidera u poslovnim cloud rešenjima, objavio je analizu svog trećeg globalnog Enterprise Cloud Index istraživanja koja pokazuje kako se kompanije u Srbiji porede sa ostatkom sveta kada je u pitanju usvajanje hibridne cloud tehnologije. Iako domaće tržište pokazuje sličnosti sa globalnim trendovima, ova analiza pokazuje i neke od značajnih razlika u primeni hibridnog clouda kada su u pitanju kompanije u Srbiji. Ključni zaključci istraživanja su:

  • U srpskim preduzećima postoji nizak stepen primene cloud tehnologija u poređenju sa drugim zemljama. Polovina (50%) ispitanika iz Srbije kaže da još uvek koriste isključivo tradicionalne data centre koji ne koriste cloud tehnologije, u poređenju sa globalnim tržištem gde je ova brojka svega 18%. Samo 10% ispitanika iz Srbije koristi privatni cloud, a manje od 5% koristi javne cloud usluge ili hibridni cloud.
  • Velika većina ispitanika u Srbiji (84%) kao i ECI ispitanika širom sveta (87%) je rekla da hibridni cloud predstavlja idealan IT model poslovanja za njihove organizacije. Izgleda da je većina ispitanika iz globalnog ECI istraživanja započela prelazak na hibridni cloud izbacivanjem iz upotrebe starih data centara i povećavanjem korišćenja privatnog i javnog clouda. Srbija ima još puno toga da uradi po ovom pitanju, uzimajući u obzir rezultate spomenute u analizi stepena primene cloud tehnologija.
  • COVID-19 pandemija je dovela do manje promena u IT odeljenjima srpskih preduzeća u poređenju sa globalnim trendom. Većina ispitanika iz globalnog ECI izveštaja ukazala je na značajno povećanje rada od kuće od početka pandemije, što prati i povećanje ulaganja u cloud infrastrukturu. Iako su ispitanici iz Srbije prijavili povećanje rada od kuće za 36%, više od polovine srpskih preduzeća (54%) još uvek nema programe za rad od kuće, u poređenju sa samo 7% ispitanika iz globalnog ECI izveštaja.
  • Rad na daljinu je manji prioritet u Srbiji nego drugde. Nijedan ispitanik iz Srbije (0%) nije naveo podršku radnicima koji rade kod kuće ili udaljenim kancelarijama kada su upitani da navedu faktor najvišeg ranga u vezi primene nove IT infrastrukture. Na pitanje da imenuju sve motive za prelazak na cloud okruženje, samo 12% je pomenulo podršku radu od kuće, u poređenju sa 42% ispitanika iz EMEA i 46% globalnih ispitanika. Kao i mnoge druge nacije, i Srbija je sticanje bolje kontrole nad IT resursima (53%) navela kao najčešći razlog za prelazak na infrastrukturu zasnovanu na cloud tehnologiji.

Upravljanje troškovima je najveći izazov kod upravljanja hibridnim cloudom za ispitanike iz Srbije, dok je bezbednost na prvom mestu u većini drugih zemalja. Većina ispitanika je nagovestila da prelazak na hibridnu cloud infrastrukturu donosi i niz izazova. Održavanje kontrole nad sigurnošću podataka bio je izazov koji se najčešće globalno spominje, više od polovine svih ispitanika; međutim, u Srbiji je upravljanje troškovima u različitim okruženjima (44%) najčešće navođeno, dok je zabrinutost za bezbednost (38%) tek na četvrtom mestu.

Treću godinu zaredom Vanson Bourne je sproveo istraživanje u ime kompanije Nutanix, anketirajući 3.400 rukovodilaca iz IT sveta širom planete o tome gde danas koriste svoje poslovne aplikacije, gde planiraju da ih koriste u budućnosti, koji su njihovi izazovi u cloudu i kako se njihove inicijative u cloudu slažu sa ostalim IT projektima i prioritetima. Baza ispitanika obuhvatala je više industrija, veličina preduzeća i sledeće geografske regije: Amerika; Evropa, Bliski Istok i Afrika; i azijsko-pacifički i japanski region.