DDOS napadi

Dva od pet preduzeća (43 odsto) koja su bila žrtve DDoS napada veruju da njihovi konkurenti stoje iza tih napada. Prema istraživanju kompanije Kaspersky Lab i B2B International, kompanije  češće smatraju da su njihovi rivali krivci nego sajber kriminalci.

Prema studiji kompanije Kaspersky Lab iz 2016. godine o IT bezbednosnim rizicima*, razlog zbog kojeg bivaju sprovođeni DDoS napadi jeste najverovatnije industrijska sabotaža, u većoj meri nego politička zavera ili lične osvete protiv poslovanja. Samo jedna od pet žrtava napada (20 odsto) krivi strane vlade i organizacije tajnih službi; u istoj proporciji (21 odsto) sumnja na nezadovoljne bivše radnike.

Prilikom procene globalne slike, više od polovine žrtava DDoS napada (56 odsto) u Aziji i Pacifiku krivi konkurente, a više od četvrtine krivi strane vlade (28 odsto). Međutim, samo trećina preduzeća (37 odsto) u zapadnoj Evropi sumnja na prljavu igru svojih konkurenata, dok petina (17 odsto) krivi strane vlade.

Posmatrajući veličnu poslovanja, utvrđeno je da manja preduzeća imaju veće šanse da posumnjaju da je njihova konkurencija odgovorna za DDoS napade. Kad je reč o predstavnicima malih i srednjih preduzeća, 48 odsto njih sumnja na konkurenciju. Nasuprot tome, ispitanici iz velikih kompanija u većoj meri okrivljuju bivše radnike i strane vlade.

,,Jasno je da preduzeća osećaju da su njihovi IT sistemi i privatni podaci pod opsadom sa svih strana“, rekao je Kiril Ignajev (Kirill Ilganaev), šef Kaspersky DDoS zaštite u kompaniji Kaspersky Lab. ,,Dok DDoS napadi postaju tako česti i pogubni, mnogi misle da dolaze od konkurencije, jer oni traže načine da izbace svoje rivale iz akcije i kao rezultat toga kradu klijente. Sa takvom podmuklom taktikom samo se povećavaju, neophodno je da preduzeća poboljšaju svoju igru kako bi ostala zaštićena i neprobojna za napad. “

Kako bi pomogla preduzećima da se brane od DDoS napada – bez obzira na poreklo napada – Kaspersky DDoS zaštita obezbeđuje kompletno, integrisano rešenje koje obuhvata sve što je potrebno preduzeću da smanji opasnost od DDoS napada. To rešenje pomaže preduzećima da rade neometano, štiteći ih od veoma složenih i velikih napada.

*,,Korporativni IT-bezbednosni rizici’’ jeste godišnje istraživanje koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab u saradnji sa B2B International. U 2016. godini pitali smo više od 4.000 predstavnika malih, srednjih (od 50 do 999) i velikih preduzeća (1000+) iz 25 zemalja o njihovim stavovima o IT bezbednosti i stvarnim incidentima sa kojima su morali da se suočavaju.