Samsung Galaxy S24 Ultra

S obzirom na to da se Galaxy S23 serija još uvek nalazi u ranoj fazi lansiranja, već se šire glasine o predstojećoj Samsung Galaxy S24 seriji. Iako je važno pristupiti ovim glasinama s određenim stepenom opreza, pojavile su se zanimljive informacije koje pružaju uvid u ono što bi moglo čekati ljubitelje Samsunga.

Broj Modela u Galaxy S24 Seriji

Od serije Galaxy S20, Samsung se pridržava formule sa tri modela u svakoj Galaxy S porodici: standardni model, Plus varijanta i moćni Ultra model. Postoji glasina koja sugerira moguće izostavljanje Galaxy S24 Plus modela, ali pouzdaniji izvori su je opovrgli. Bez obzira na raspravu, verovatno je da će Samsung nastaviti tradiciju lansiranja Samsung Galaxy S24, Galaxy S24 Plus i Galaxy S24 Ultra modela.

Dizajn Samsung Galaxy S24 Ultra

Procureli renderi Galaxy S24 Ultra otkrivaju dizajn koji podseća na prethodnika, Galaxy S23 Ultra. Međutim, značajna promena je ravan ekran, što ukazuje na odstupanje od zakrivljenih ivica. Deljeni su i prikazi dummy uređaja od strane Sonny Dickson-a, koji naglašavaju kutijast i oštar izgled, što bi moglo biti rezultat korišćenja titanijumske ram konstrukcije, odgovora na konkurenciju koja koristi ovaj materijal.

Dimenzije uređaja su se takođe blago promenile, sa navodnim titanijumskim ramom koji doprinosi potencijalnom smanjenju težine. Galaxy S24 Ultra može imati dimenzije od 162.3 x 79 x 8.7mm, čime bi bio nešto kraći, ali i širi od Galaxy S23 Ultra.

Dizajn Samsung Galaxy S24

Po svemu sudeći, Samsung neće praviti velike promene u 2024. godini kada je u pitanju osnovni model. Renderi standardnog Galaxy S24, koje su procurile od strane OnLeaks i SmartPrix, pokazuju Samsung telefon sličan Galaxy S23 sa ravnim, poliranim ivicama. Iako još uvek nema prikaza za Galaxy S24 Plus, procureli podaci sugerišu da će i on ličiti na trenutni model. Kao što smo pomenuli ranije, sva tri modela mogla bi završiti sa titanijumskim ramom.

Sonny Dickson je podelio slike dummy uređaja Galaxy S24 i Galaxy S24 Plus, a telefoni izgledaju kao da su pozajmili dizajn iPhone 14 Pro modela. Na dummy uređajima jasno vidimo ravnu stranu i oštre ivice. Na iPhone 14 Pro, ovakav dizajn je dao čvrst osećaj telefonu, ali je takođe kritikovan zbog neergonomičnosti, posebno na većem iPhone 14 Pro Max.

Tehničke Specifikacije: Šta Se Krije “Pod Haubom”?

S obzirom na rani stadijum kroz koji prolazimo u vezi sa Galaxy S24 serijom, preporučuje se oprez prilikom prihvatanja informacija o specifikacijama. Ipak, nekoliko potencijalnih specifikacija pojavilo se, pružajući uvid u ono što bi Samsung mogao pripremiti.

Procesori Exynos ili Snapdragon?

U 2023. godini, Samsung je uradio nešto što nije radio dugi niz godina: lansirao je sve Galaxy S23 uređaje sa istim čipsetom, Snapdragon 8 Gen 2. Ranije su postojala dva tipa Galaxy S telefona: model sa Qualcomm Snapdragon čipsetom i model sa Samsung Exynos čipsetom. Snapdragon modeli su obično bili dostupni u Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Koreji i Singapuru, dok je ostatak sveta video Exynos modele. Ovo zvuči kao da nije velika stvar, osim što su Snapdragon modeli bili univerzalno superiorni u odnosu na Exynos modele.

Da li će Samsung zadržati ovu strategiju u 2024. godini? Nadamo se da hoće, ali postoje indicije da neće. Initialno smo očekivali da će Samsung globalno lansirati sve Galaxy S24 modele sa Snapdragon procesorima. Zatim smo čuli glasine koje govore da će osnovni Galaxy 24 imati Exynos procesor globalno, ali Plus i Ultra modeli će imati Snapdragon procesore bez obzira na lokaciju.

Neke vesti sugerišu da bi Samsung mogao vratiti Exynos snagu Galaxy S24 seriji u određenoj meri. Druga glasina sugeriše da bi se Samsung mogao vratiti na staro – uglavnom. Prema izveštaju korejskog izvora The Elec, Samsung bi mogao lansirati Galaxy S24 seriju sa Exynos procesorima u svim regionima osim u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedini izuzetak bio bi Ultra model, koji bi koristio Snapdragon procesor gde god da se nalazi.

Zahvaljujući komentaru izvršnog direktora Qualcomm-a, Cristiano Amon-a, sada znamo da će doći do podele. Izvršni direktor je izjavio tokom sastanka sa akcionarima da će imati “većinski udeo” u Galaxy S24. Nažalost, nije bilo dodatnih pojašnjenja o tome kako će ta podela funkcionisati.

Drugim rečima, svaki Galaxy S24 ili Galaxy S24 Plus koji kupite u Sjedinjenim Američkim Državama će imati Snapdragon procesor. Svaki Galaxy S24 ili Galaxy S24 Plus koji kupite van Sjedinjenih Američkih Država će imati Exynos procesor. Svaki Galaxy S24 Ultra koji kupite bilo gde će imati Snapdragon procesor.

Ostale Specifikacije Galaxy S24 Serije

Rendersi za 2024. godinu pokazuju telefone koji se ne razlikuju mnogo od svojih prethodnika iz 2023. godine, ali bi mogli koristiti 13. generacijske (M13) high-performance OLED panele. Ovi paneli su tanji i energetski efikasniji od M12 ekrana na iPhone 15. Insajder Ice Universe je objavio specifikacije ekrana za S24 Ultra u avgustu. Veruje se da će ekran imati istu rezoluciju i odnos širine i visine, ali će biti značajno svetliji (2,500 nita u odnosu na 1,750 nita kod S23 Ultra).

Glasina sa SamMobile takođe sugeriše da će S24 serija dobiti M13 OLED panele i 2,500 nita svetline. Glasine takođe tvrde da ovi ekrani mogu imati LTPO tehnologiju za promenljivu brzinu osvežavanja, a S24 Plus bi mogao dobiti unapređenje rezolucije na QHD+.

Prema glasinama od Ice Universe, poboljšani ekran može se koristiti za Ultra HDR, funkciju koja podržava HDR na sva tri modela Galaxy S24.

SamMobile takođe tvrdi da Samsung želi da S24 serija bude “najpametniji AI pametni telefoni ikada”. Prema neimenovanim izvorima ovog izdanja, kompanija može postići ovo tako što će koristiti funkcije iz ChatGPT i Google Bard kako bi korisnicima pružila mogućnost “kreiranja sadržaja i priča”. Samsung može takođe kreirati svoj sopstveni alat za tekst-to-sliku na bazi veštačke inteligencije za telefone i unaprediti Bixby sa generativnom AI kako bi ga učinio pametnijim i sličnijim ljudima.

U oktobru je Revegnus tvrdio da Samsung razmatra servis pretplate za AI alate Galaxy S24. Ovo znači da bi korisnici morali platiti kako bi koristili ključnu funkcionalnost Galaxy S24.

Što se tiče drugih specifikacija telefona, ne očekujemo da će se Samsung značajno menjati. Možete očekivati da će sva tri Galaxy S24 telefona imati iste ili bolje specifikacije od svojih Galaxy S23 prethodnika. Jedno područje koje može doživeti unapređenje je memorija i skladište. Neki procureli podaci sugerišu da bi svi modeli mogli početi sa 12GB RAM-a i 256GB skladišta. Može čak biti i varijanta od 16GB za Ultra model.

Međutim, Revegnus je tvrdio u avgustu da bi S24 Ultra mogao biti dostupan sa do 2TB skladišta. Za poređenje, S23 Ultra ima maksimalnih 1TB. Međutim, izvor je takođe sugerisao da bi osnovni Ultra model mogao imati samo 128GB skladišta. Ovo bi bio značajan korak unazad u odnosu na S23 Ultra, koji je dolazio sa 256GB skladišta.

Revegnus je takođe otkrio da Samsung, Qualcomm i AMD zajedno razvijaju softver pod nazivom “FidelityFX Super Resolution (FSR)” za Galaxy telefone. Ova tehnologija je slična NVIDIA-inoj DLSS tehnologiji u smislu da koristi tehnike povećanja i generisanja slika kako bi poboljšala framerate u podržanim igrama. Međutim, za razliku od DLSS-a, FSR ne koristi veštačku inteligenciju za izvođenje ovih trikova. Mogli bismo videti ovu tehnologiju implementiranu u seriji S24.

U avgustu smo čuli o glasinama o kapacitetu baterije tri telefona. Navodno, Galaxy S24 bi mogao dobiti značajan porast do 4,000mAh. S druge strane, Galaxy S24 Plus bi mogao imati najveću bateriju od svih Plus modela sa 4,900mAh. Nažalost, baterija Galaxy S24 Ultra bi bila ista kao i kod svih drugih Ultra modela, 5,000mAh.

Međutim, glasine koje su se pojavile u julu od strane RGcloudS na Twitteru sugerisale su da bi S24 Ultra (i možda S24 Plus) mogao dobiti “steknutu” bateriju. RGcloudS je takođe tvrdio da bi telefon(i) mogao imati brzinu punjenja od 65W. Međutim, kineski 3C sertifikacioni sajt navodi da Plus i Ultra imaju brzinu punjenja od 45W. Osnovni model će zadržati istu brzinu punjenja kao i njegov prethodnik, što iznosi 25W.

Konačno, izvršni direktor Samsung-a snažno je nagovestio da bi Galaxy S24 telefoni mogli podržavati “ne-zemaljske mreže” (NTN).

Kamere: Oblikovanje vizuelnog doživljaja

Serija Galaxy S24 će doneti značajna unapređenja kamere, uvođenjem promena i u hardveru i u softveru.

Potencijalna unapređenja kamere

Zasada najveće promene koje smo čuli da bi mogle doći do Galaxy S24 serije odnose se na kamere. Najluđa glasina kaže da bi Galaxy S24 Ultra mogao unaprediti jednu od dve telefoto kamere, konkretno 3x optički objektiv. Glasina tvrdi da bi ovaj objektiv mogao postati 5x objektiv. Međutim, Revegnus je osporio ovu glasinu u junu, tvrdeći da će 3x kamera ostati, a promene će biti poboljšanje 10x senzora.

Leaker Ice Universe tvrdi na X-u da će Galaxy S24 Ultra zameniti 10MP 10x periskopsku kameru sa 50MP 5x telefoto kamerom. Tvrdi se da je ovo senzor od 1/2.52 inča sa malim pikselima od 0.7 mikrona.

Takođe smo čuli rane glasine da bi 10x periskopska kamera mogla biti unapređena na promenljivi “sklopljeni” objektiv. Teorijski, ovaj objektiv bi mogao omogućiti bezgubitni zum na bilo kojem nivou od 5x do 10x. Ice Universe takođe tvrdi da će Samsung zadržati 10MP 3x telefoto kameru za kratki zum.

Postoje konfliktni glasovi da Samsung može ponuditi 5x kameru na S24 Ultra modelu.

U međuvremenu, poznati leaker sugeriše da Samsung ima velike nadogradnje u pripremi za seriju Galaxy S24 kada je reč o softveru kamere. Yogesh Brar tvrdi da će ove promene biti “masivne”, iako nije bio konkretniji u vezi sa tim šta bi te promene mogle obuhvatiti. Bez obzira na to, očekujte da ove promene izazovu druge da budu najbolje kamere kao i obično.

Jedna od tih masivnih softverskih nadogradnji mogla bi biti ISOCELL Zoom Anyplace opcija koju je Samsung najavio krajem oktobra. Ova funkcija omogućava simultano snimanje bliskih i standardnih videa, koristeći AI za praćenje subjekata i stabilizaciju snimaka. Ova opcija je posebno dizajnirana za senzor od 200MP.

GalaxyClub tvrdi da će serija S24 zadržati selfi kameru od 12MP viđenu na Galaxy S23 modelima. Takođe tvrde da Samsung želi zadržati što je moguće manji otvor za selfi kameru, sugerirajući da ne treba očekivati veći senzor. Kako bi poboljšao kvalitet slike, Samsung će morati da se osloni na procesor i softver.

Koja bi cena mogla biti za Samsung Galaxy S24 seriju?

Galaxy S21, S21 Plus, S21 Ultra: $799, $999, $1,199 Galaxy S22, S22 Plus, S22 Ultra: $799, $999, $1,199 Galaxy S23, S23 Plus, S23 Ultra: $799, $999, $1,199 Kao što možete videti iz liste iznad, Samsung već tri godine nije promenio cene svoje Galaxy S serije u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, isto se ne može reći za ostatak sveta. Ove godine, serija Galaxy S23 je zabeležila rast cena u mnogim značajnim mestima, uključujući Veliku Britaniju i veći deo Evrope.