Logitech craft

Više od polovine (56%) žena u tehnologiji primetile su da se nivo rodne ravnopravnosti u njihovoj organizaciji poboljšao tokom poslednje dve godine, dok se 70% njih složilo da su njihove veštine i iskustvo prilikom prijavljivanja za svoju prvu IT ili tehnološku poziciju uzete u obzir pre nego njihov pol. Ovaj napredak u tako kratkom vremenskom periodu predstavlja pozitivan korak napred ka inkluzivnosti u okviru sektora. Međutim, nalazi novog izveštaja kompanije Kaspersky o ženama u tehnologiji, Gde smo sada? Razumevanje evolucije žena u tehnologijii takođe naglašava da još uvek ima prostora za unapređenje.

Ideja ravnopravnosti polova je širok pojam. To je takođe pojam percepcije, osećanja, stereotipa i mogućnosti. S tim u vezi, pozitivan znak napretka dolazi od više od dve trećine žena (69%) koje su sada uverene da se njihova mišljenja poštuju od prvog dana stupanja na tehnološke pozicije. Povećan nivo rada od kuće, zabeležen tokom protekle godine, je takođe imao pozitivan efekat, uz 46% žena koje se slažu da je rodna ravnopravnost unapređena među timovima koji rade na daljinu.

Uopšteno, izveštaj se bavi dužim putovanjem prema istinskoj rodnoj ravnopravnosti, uz sveobuhvatan osvrt na rezultate koji su dostupni na posvećenom veb-sajtu. Uprkos globalnom poboljšanju percepcije o zastupljenosti polova, više od trećine (38%) žena tvrdi da ih nedovoljna zastupljenost žena u tehnološkoj industriji čini opreznim kada je reč o ulasku u taj sektor.

Iako se ove brojke mogu činiti relativno niskim, one naglašavaju jaz koji postoji između postepenog napretka i potpune jednakosti. Ovo shvatanje potkrepljeno je širom spoznajom da 44% žena smatra da muškarci napreduju brže od njih u tehnološkom sektoru. Uzimajući u obzir da se sličan broj (41%) slaže da bi ravnopravnija rodna raspodela bila pogodna za poboljšanje napredovanja u karijeri i ispravljanje te neusklađenosti, izveštajem se može zaključiti da veza između zastupljenosti i uopštenog ponašanja, mogućnosti i jednakosti, još uvek nije uspostavljena.

Globalni onlajn outlook, osmišljen kao podrška nalazima istraživanja, takođe pokazuje kako se napredak kreće različitim tempom u različitim regijama: od Evrope gde se čini da se rodna ravnoteža zapravo pogoršala u poslednje dve godine; preko Severne Amerike gde je prelazak na rad od kuće možda ubrzao uspostavljanje ravnoteže; do Latinske Amerike, u kojoj obrazovanje podstiče osnaživanje mladih žena u tehnologiji; i konačno, Azijsko-pacifički region, gde zastrašivanje sada zamenjuju priče o uspehu.

Kako bi se osiguralo da se pozitivna karijerna iskustva žena odražavaju širom sveta, potrebni su ključni koraci i inicijative za pružanje podrške karijeri u oblasti tehnologije, uključujući obezbeđivanje većeg broja programa mentorstva ili stažiranja kako bi se omogućile različite prilike i iskustva. Ali da bi se uspostavilo uverenje da je tehnološka industrija oblast u kojoj žene mogu da rade i uspeju, ovaj put mora da započne mnogo ranije.

„Pitanje rodnih stereotipa treba rešiti mnogo pre nego što žene dođu na radno mesto. Sa tim treba započeti u školi, kako bi se podstaklo zanimanje za IT i tehnološke poslove. Naš rad u kompaniji Kaspersky sa školarcima u brojnim zemljama širom sveta za cilj ima podsticanje ovog interesovanja u ranoj dobi i pruža uvid u to kako bi mogla izgledati tehnološka karijera. Prvi korak u novom smeru je uvek najteži. Bez okruženja koje im pruža podršku, devojčice mogu imati problema sa pronalaskom  ‘srodnih duša’ u onlajn zajednicama ili na značajnim oflajn događajima. Moraju da vide da su IT stručnjaci obični ljudi koji imaju raznolike setove veština i sposobnosti i da svako može da teži priključivanju tehnološkom sektoru”, komentariše Nušin Šabab (Noushin Shabab), viši istraživač bezbednosti u Globalnom timu za istraživanje i analizu, Kaspersky.

Mnoge kompanije širom sveta takođe počinju da uvode kvote koje garantuju ravnopravniju zastupljenost radne snage. Više od pukog dodavanja brojki, one su osmišljene kako bi povećale verovatnoću promenjenog ponašanja i smanjenog seksizma na radnim mestima, dovele do veće zastupljenosti žena na višim pozicijama, i izrodile više uzora za mlade žene koje razmišljaju o karijeri u oblasti tehnologije, kako bi sa njima podelile pozitivna karijerna iskustva. Međutim, kvote nisu jedini način da se održi momentum i osigura dalji napredak za žene u tehnologiji.

„Poznata je izreka da ‘ne možeš biti ono što ne možeš da vidiš’. U poslednjih nekoliko godina sve su češći pozivi za unapređenje zastupljenosti žena u tehnologiji i IT sektoru… Iako kvote mogu predstavljati relativno brz način rešavanja ovog pitanja, tehnološka industrija se pokazala institucionalno mizoginom na načine koji znače to da čak ni kvote nisu dovoljne za rešavanje rodne neravnoteže ili pomaganje napredovanju žena ka višim IT pozicijama”, komentariše dr Ronda Zelezni (Ronda Zelezny), koosnivač i direktorka kompanije Panoply Digital i članica Ada’s List zajednice.

Ona dodaje: „S obzirom na to, postoji potreba da se ide dalje od kvota. Prva preporuka je implementacija prakse zapošljavanja ‘na slepo’ koja pomaže u uklanjanju ličnih pristrasnosti iz procesa izbora kandidata To podrazumeva uklanjanje identifikacionih podataka iz prijava, izmenu jezika u oglasima za posao radi uklanjanja rodne pristrasnosti u korist muških kandidata, i osiguravanje toga da odabir kandidata bude nepristrasan tako što će u procesu učestvovati raznoliki odbori za zapošljavanje (umesto pojedinci), regruteri koji su obučeni za uklanjanje pristranosti iz procesa zapošljavanja, i možda na kraju zaista inteligentni algoritmi koje su kreirali različiti timovi koji mogu da pomognu u procesu identifikacije kandidata“, objašnjava dr Ronda Zelezni.

Više informacija o trenutnom položaju žena u tehnologiji, i načinima na koje dodatno možemo da unapredimo situaciju u budućnosti, dostupne su u izveštaju Gde smo sada? Razumevanje evolucije žena u tehnologiji.