Vodeći tehnolozi iz AMD-a (NASDAQ:AMD) će, na prestižnom godišnjem „Hot Chips“ simpozijumu, koji danas počinje, izneti detalje o inženjerskim dostignućima koja se nalaze iza performansi i energetske efikasnosti novih visoko-performansnih Akcelerisanih Procesorskih Jedinica (APU-ova), kodnog naziva „Carrizo“ i nove AMD Radeon™ R9 Fury familije GPU-ova, kodnog naziva „Fiji“,.

Fokus prezentacije biće na novim detaljima vezanim za video i grafički procesor visoke-definicije koji se nalazi u Šestoj Generaciji AMD A-Serije APU-ova („Carrizo“), i o osmogodišnjem putu ka tehnologiji vertikalnog slaganja-čipova i memorijskoj arhitekturi uključenoj u najnoviju liniju najnaprednijih AMD Radeon™ R9 Fury Serije GPU-ova („Fiji“) idealnoj za 4K igranje i VR. Korišćenjem istinskog Sistem-na-Čipu (SoC) dizajna Šesta Generacija AMD A-Serije procesora je dizajnirana da smanji energetsku potrošnju x86 jezgara za godovo 40 procenata,[1] i pri tom pruži značajan napredak CPU, grafičkih i multimedijalnih performansi u odnosu na prethodnu generaciju APU-ova. Novi AMD Radeon™ R9 Fury X GPU ostvaruje i do 1.5x bolje performanse-po-vatu u poređenju sa prethodnom generacijom AMD GPU-ova.

amd

„Sa našom novom generacijom APU i GPU tehnologija, naši inženjerski timovi su istražili svaki pravac u ostvarivanju vrhunskih performansi i energetske efikasnosti,” kaže Mark Pejpermaster (Mark Papermaster), glavni tehnološki direktor u AMD-u. „Upotrebom inovativnog dizajna za naše APU-ove, mi smo izuzetno uvećali broj tranzistora na čipu kako bi smo povećali funkcionalnost i performanse, implementirali napredne sposobnosti upravljanja potrošnjom i dovršili hardversku implementaciju Heterogene Sistemske Arhitekture. Sa našim najnovijim GPU-ovima, AMD je prvi predstavio revolucionarnu tehnologiju vertikalnog slaganja-čipova i Memoriju Visoke-Propusnosti. Rezultat su sjajni proizvodi sa velikim unapređenjima generalnih performansi-po-vatu.”
Detalji će biti izneti na dve simpozijumske prezentacije. 24. avgusta, Guhan Krišnan, AMD-ov inženjer i dizajner procesora, će predstaviti „Energetsku efikasnost u grafici i multimediji 28nm „Carrizo“ APU-ova.“ Ova sesija će pružiti detaljan uvid u veliki broj unapređenja čiji rezultat su superiorne performanse, trajanje baterije, i korisničko iskustvo na visoko-perormansnim notbuk računarima i transformativnim formama izrade.

U „AMD narednoj generaciji GPU i memorijske arhitekture ” 25. avgusta, Džo Makri (Joe Macri), korporativni potpredsednik i produkt glavni tehnološki direktor u AMD-u, podeliće detalje o memoriji Visoke-Propusnosti i putu od začeća ideje pa do krajnjeg izlaska na tržište, koji je trajao osam godina i koje uključuje nekoliko ključnih partnera, takođe će izneti i detalje iza performansi i efikasnosti novih AMD Radeon R9 Fury linije GPU-ova.
Vertikalno Slaganje-Čipova, Putovanje Čija Kulminacija je GPU Visokih Performansi

Put ka novoj „Fuji“ familiji AMD R9 Fury GPU-ova započet je potragom za najboljom opcijom vertikalnog slaganja-čipova u cilju donošenja velike količine memorije u istom pakovanju čipa sa sa GPU-om, uz dramatično povećanje memorijske propusnosti dostupne visoko performansnim grafičkim procesorima, i povećanje energetske efikasnosti. U saradnji sa memorijskim partnerom SK Hynix-om, novi GPU-ovi bazirani na AMD „Graphics Core Next“ (GCN) arhitekturi nude i do 4 GB Memorije Visoke-Propusnosti (HBM) povezane 4096-bitnim interfejsom, koja ostvaruje do sad nezabeležen memorijski protok od neverovatnih 512 Gb/s. Nova memorija je vertikalno naslagana blizu GPU-a u istom pakovanju putem implementacije prvog masovno-proizvedenog interpozera kao i prvog povezivanja kroz silikon (TSV-ova) i prvih mikro ispupčenja u grafičkoj industriji. HBM i interpozer pružaju 60 procenata veću propusnost nego prethodna generacija GDDR5 memorije[3] i 4x bolje performanse-po-vatu od GDDR5.[4] U isto vreme, „Fiji“ familija je sposobna da pruži i do 8.6 TFLOPS računarskih performansi, gotovo 35 procenata više u poređenju sa prethodnom generacijom (Radeon™ R9 290 Serije GPU-ova). Rezultat je unapređenje performansi-po-vatu od 1.5x.
APU Energetska Efikasnost

Nova Šesta Generacija AMD A-Serije APU-ova koristi i do 12 računarskih jezgara (4 CPU + 8 GPU) *, a oslanja se na AMD „Escavator“ CPU jezgra i treću generaciju AMD GNC arhitekturu. Rezultat je revolucionaran procesor koji omogućava više od dvostruko većeg trajanja baterije u odnosu na svog prethodnika[5] i do 2x brže igračke performanse u odnosu na konkurentske procesore.[6] Procesor sadrži brojna istinski prva za AMD rešenja u kontroli potrošnje energije, uključujući prvu implementaciju Adaptivne Voltaže i Skaliranja Frekvencije (AVFS), prvi Visoko Efikasni Video Kompresor (HEVC)/H.265 dekoder na-čipu za notbuk računare, i prvi APU koji koristi kompresiju boja i efikasne propusne tehnologije. Takođe, AMD će podeliti detalje o upravljanju gejtingom radnog takta i potrošnje, otkriće i detalje o novom integrisanom „Southbridge-u“, i unapređenom ulasku u stanja uspavanosti i modove mirovanja. AMD će takođe diskutovati i o drugim brojnim dodatnim unapređenjima energetske efikasnosti, uključujući unapređenju sposobnost brzog postavljanja SoC-a u stanje niske potrošnje i samo-osvežavanja DRAM-a.
Kombinacija, AMD inovacija u energetskoj efikasnosti ugrađenih u Šestu Generaciju A-Serije APU-ova dizajnirana je da pruži energetsku uštedu koja je skoro na nivou one koja se dobija prelaskom na novi manji proizvodni proces a ipak ostaje u dobro-karakterizovanom i cenovno-optimizovanom 28nm proizvodnom procesu.